Anders Lindström, du jobbar på Manhattan i New York, hur är läget där nu?
– New York är en helt annan stad från vad den vanligtvis är. ”The city that never sleeps” sover för en gångs skull, eller tar åtminstone ”a very long nap”. Och vi New Yorkers vet inte riktigt hur vi ska anpassa oss. Restauranger har varit stängda i en ungefär en vecka nu, de får bara leverera eller erbjuda take-out. Vissa gator är öde och de vanligtvis överbefolkade trottoarer är nu nästan folktomma. Från och med ikväll uppmanas New Yorkers att stanna inne förutom nödvändigheter som att gå till apoteket eller till mataffären. Det är de enda butikerna som får lov att ha öppet. Men vi får som tur var gå ut och ta promenader, så länge man håller avstånd.

Hur klarar folk av betala sina hyror i världens dyraste stad?

– Med tanke på att tiotusentals New Yorkers nu blivit av med sina jobb, även om tillfälligt, är alla så klart oroliga över att inte kunna betala sina hyror, eller att inte få ha kvar sin sjukförsäkring, vilket är en dyr kostnad här i USA. Många av mina kollegor på Norwegian har blivit tillfälligt uppsagda, men de får iallafall behålla sjukförsäkringen under den tiden, vilket skiljer sig från de flesta andra bolag. Då jag jobbar i resebranschen är de flesta jag jobbar med så klart oroliga för sina jobb då ingen vet när efterfrågan för resor återvänder,

Vad gör du på kvällarna, umgås du med vänner eller håller du dig hemma?
– Det är ju tur att man är introvert och lite av en homebody (skrattar), men nu börjar det bli lite mycket hemmasittande. Jag har tur att jag bor i en lägenhet med mycket fönster och ljus, annars hade jag nog blivit lite deppig. Själv har jag antingen gått promenad eller tagit en lång cykeltur varje dag för att komma ut och få frisk luft och lite motion. Igår mötte jag upp två kompisar och tog promenad med dem i Central Park. Det var en hel del folk ute, många med ansiktsmasker och handskar. Jag har själv haft handskar på mig i typ två veckor nu. Sedan gick vi hem till en av killarna och köpte hem mat, drack drinkar och såg en film, men vi satt på avstånd från varandra. Men från kl 20 igår kväll så måste vi stanna inomhus så mycket vi kan, förutom att gå till apotek och matbutiker, men vi har tillåtelse att gå på promenad, så länge man håller avstånd.

Hur mår du?
– Det är ju självklart jättedeppigt det här. Och jag är orolig för hur det går för alla som förlorar sina jobb, som får depression och ångest. Risken för att självmorden ökar nu är ju stor också.


Erik Augustin Palm, du befinner dig i Los Angeles, hur är situationen där? 

– Just nu känner jag mig säkrare i Los Angeles än i Sverige, ur smittspridningssynpunkt. Men jag tror samtidigt att de närmsta månaderna kommer att bli påfrestande på helt andra vis här i USA, i synnerhet i jättestäder som New York och LA. Den amerikanska samhällsapparaten riskerar att krascha. Folk bunkrar vapen som de bunkrar toapapper. Allt medan miljoner amerikaner i och omkring NYC och LA förlorar sina jobb. Panik, ilska, amerikansk egoism. Det är en Armageddon-cocktail.

Du har på avstånd följt utvecklingen i Sverige, hur har det varit?
– Det har varit skrämmande. Sveriges hantering av Corona har varit extremt bristfällig, anser jag. Resten av Norden har vidtagit mer drastiska åtgärder. Sveriges ”lagomkultur” präglar även hanteringen av en pandemi. Under mina tio år i USA har jag aldrig sett svenskhet så här enhetligt, som när även många förnuftiga svenskar jag känner verkar sakna förmåga att se viruset i ett större sammanhang.

”Man borde förbjuda barer, caféer, restauranger, gym från att vara öppna. Inte låta krögare öppna uteserveringar i förtid”

– Om det finns något tillfälle som vi borde ”överdriva”, så är det nu, tycker jag. Sverige är reaktivt i sin hantering, inte förebyggande. Jag tror att det kan få förödande konsekvenser. Man borde förbjuda barer, caféer, restauranger, gym från att vara öppna. Inte låta krögare öppna uteserveringar i förtid. Det borde vara utegångsförbud, bortsett från essentiella ärenden – precis som det är på andra håll i Europa, och här i Kalifornien, där jag befinner mig.

Så tänker du stanna i USA de närmsta månaderna?
– Jag funderar faktiskt ändå på att resa till Sverige, för att kunna vara nära familj, för att jag ska sommarvikariera som kulturredaktör på Dagens ETC juli-augusti. Och för att jag tror att Sverige trots allt på längre sikt är mycket bättre rustat att hantera denna kris – än USA, som redan är så dysfunktionellt i fråga om socialt skyddsnät, infrastruktur och kollektivt tänkande. Vad som kommer att hända med presidentvalet i höst, och hur Donald Trump kommer att exploatera läget för sin vinnings skull kan man ju spekulera om.