Staffan, 51, och Jesper, 44, har varit tillsammans i elva år och bor sedan åtta år i den lilla kuststaden Falkenberg. Här har de trivts och arbetat inom kommun och region. De beskriver sig själva som sociala och aktiva inom föreningslivet.
Att leva som ett öppet homosexuellt par i en mindre stad har de aldrig sett som ett problem, förens i julas.
Julen skulle inte firas hemma i Falkenberg, istället var de hos Staffans systerdotter i Skåne. Kvällen innan julafton ringer telefonen. Det är en skärrad granne som säger att deras lägenhet har utsatts för ett attentat.
– Vårt hem hade utsatts för stenkastning. En granne ringde polisen eftersom smällarna från attentatet hade varit så kraftiga att hela radhuslängan på sex lägenheter skakade, berättar Staffan.
Grannarna plastar in de krossade fönsterrutorna för att skydda deras hem från väder och vind och Staffan kontaktar larmcentralen.
Chockas av de stora skadorna
– Det har varit problem med stenkastning i grannområden och lokalpolisen har lovat att åka ut på den här typen av ärenden för att ta hand om eventuella stenar. Men genom larmcentralen får jag besked att de inte tänker skicka någon patrull. Samtalet är irriterat och slutar med att jag kopplas bort.
Paret sätter sig i bilen för att åka hem och få en bild av skadorna. Väl hemma får de en chock.
– Det ser inte ut som en enkel stenkastning utan mer som en planerad attack. Tre stora sprängstenar på cirka 20 centimeter och tre mindre stenar har kastats genom fönsterrutorna och det ligger glas överallt. Möbler och golv är förstörda och det ligger till och med glassplitter i hundens matskål längst in i lägenheten.
Staffan fotograferar skadorna och lägger ut ett upprört meddelande på Facebook. Han blir då kontaktad av flera andra hbtq-personer i närområdet som beskriver att de varit med om liknande saker.
– Vi har alltid känt oss trygga och inte sett det som ett problem att vi är två män som lever ihop. Men nu när vi fått veta att det här har hänt fler hbtq-personer känner vi oss utsatta på ett annat sätt. Det är nog ingen slump att just våra rutor blir krossade.
Fler hbtq-personer har blivit utsatta
Till QX riktar Staffan kritik mot polisen och säger att han är missnöjd med hur ärendet har hanterats.
– Polisen har inte varit här för att göra någon brottsplatsundersökning. Till slut fick jag ta stenarna själv och åka ner till polisstationen och lämna in bevisen. Jag har kompletterat anmälan med information att flera hbtq-personer har blivit utsatta på olika sätt och förklarat att jag tror att det kan röra sig om ett hatbrott. Polischefen har sagt i lokalnyheterna att han inte tror att det rör sig om ett hatbrott. Men tro får man göra i kyrkan. Jag vill att man tar vår misstanke på allvar och gör en ordentlig utredning, säger Staffan.
När QX når polisen får vi informationen att ärendet är ”utrett och klart” samt pekar på att paret sannolikt har utsatts för att de varit engagerade i stormöten.
Finns ingen misstänkt
– Polisen har tagit upp en anmälan om skadegörelse och det har inte tagits upp som ett hatbrott. Paret trodde sig själva att de blivit utsatta för att de är homosexuella eller för att de varit engagerade i olika lokala stormöten med socialtjänsten, polis och andra boende där man försökt komma till rätta med ett ungdomsgäng som varit aktiva i området. Männen har varit väldigt engagerade i dessa stormöten, säger Thomas Fuxborg som är presstalesperson på Polisen Region Väst och fortsätter:
– Ungdomsgänget har smällt smällare, skjutit fyrverkerier och kastat sten. Efter ett av stormötena beslutade socialtjänsten att omhänderta en 13-åring från ungdomsgänget.
Vidare berättar han att polisen även hållit förhör med ett vittne som sagt att den sett ungefär åtta personer som gått runt och smällt smällare.
– De ska ha fått meddelande om att förundersökningen är nerlagd men det är ingen som är gripen och ingen är misstänkt i ärendet.
Men Staffan känner inte igen polisens beskrivning och berättar att de inte blivit informerade att deras ärende ska vara ”utrett och klart” och förvånas över förklaringen om stormöten.
– Vi har inte deltagit på några stormöten, för det har inte varit några sådana. Däremot har jag varit med på två möten där ett begränsat antal representanter från bostadsrättsförening och hyresgästförening fått närvara med kommun och polis. Men det hölls förra våren och i höstas. Så om ett omhändertagande har skett har det skett långt innan attentatet mot oss och kan knappast ha med vårt ärende att göra.
Uppdaterad 2020-02-17