Varför är Transgender day of remembrance så viktig?
– Den är en oerhört viktig dag för att synliggöra transpersoner och transpersoners situation i Sverige och världen. Transfrågor handlar om alla människors lika värde och rättigheter att få vara som de är. Tyvärr är det långt från verkligheten idag: Tvångssteriliseringarna av transpersoner som vill byta juridiskt kön är fortfarande ett faktum, och transpersoner diskrimineras och osynliggörs ofta i kontakter med vården, i skolan eller på arbetet. Dagen syftar från början till att vi ska minnas de som pga hatbrott inte längre finns hos oss, och det kommer vi att göra även i år. Samtidigt som vi känner sorg och vrede vill vi bredda dagen till att handla om kamp, aktivism och glädje också!

Berätta mer om varför ni gör en Varieté-kväll på söndag
– Varietén är en satsning som kommer ur viljan att nå ut till en bredare publik, för att på scen visa olika delar av transkamp, transaktivism, glädje och sorg av transpersoner och våra allierade. Det är inte bara transpersoner som begränsas av normer och förtryck, utan där gränsen i samhället går för transpersoner går gränsen för alla. Därför är detta allas sakfråga. Och därför är vår Varieté allas Varieté! Transfrågan kommer stå i fokus, och transerfarenheter kommer att hyllas och firas! Både kända och okända artister står på scenen för att uppmärksamma dagen tillsammans med oss!

Vad är fokus i Sverige just nu?
– En av de viktigaste frågorna för att förbättra transpersoners situation i Sverige idag är att få bort kraven på tvångssteriliseringar, 18-årsgräns, krav på att vara svensk medborgare samt ogift för att kunna byta juridiskt kön. Andra frågor som är centrala är att fler transpersoner ska få möjlighet till den könskorrigerande vård de behöver samt att vården i stort ska ge bättre och kompetent bemötande av transpersoner. RFSL och RFSL Ungdom har under året tagit fram en rapport om transpersoners sexuella hälsa som kommer att presenteras på RFSL Stockholms transtemadag på Transgender day of remembrance där stora brister i insatser för transpersoners sexuella hälsa framkommer. En annan fråga som är viktig är att transpersoner ska tas med i lagen mot Hets mot folkgrupp. I dagsläget är det exempelvis förbjudet att hetsa i ord mot människor på grund av deras sexuella läggning, men tillåtet att hetsa mot transpersoner. Det är något som är helt oacceptabelt

Utöver varieté-kvällen blir det transtemadag på RFSL. Vilka fler aktiviteter kan vi förvänta oss under dagen???
– På Transgender day of remembrance anordnas aktiviteter för att synliggöra transpersoners situation på flera olika platser i Sverige, bland annat i Stockholm, Borås, Göteborg och Malmö. Eftersom dagen är internationell kommer den att uppmärksammas världen runt. I Stockholm samarbetar RFSL Stockholm, RFSL, RFSL Ungdom, RFSL Ungdom Stockholm KIM, FPES för att uppmärksamma dagen. Kl 13 – 17.30 äger RFSL Stockholms transtemadag rum, som kommer att bjuda på bland annat film, paneldebatt, seminarier och lanseringen av rapporten om transpersoners sexuella hälsa vid namn ”Trygga sammanhang gör mig kåt”. Efter att transtemadagen avslutats fortsätter Transgender day of remembrance att uppmärksammas i form av varietén Som i trans på teater Pero kl 19 – 21.