ÖREBRO.
I hekgen höll Moderaterna sin partistämma i Örebro. På dagordningen fanns bland annat en motion från Öppna Moderater med krav på en modernisering av de lagar som styr könskorrigering.
– Med beslut från stämman finns nu en övertygande stor majoritet för att ändra lagen och skrota kravet på sterilisering, medborgarskap och att vara ogift. Jag är glad att stämman och partistyrelsen enhälligt slöt upp bakom Öppna Moderater och stod upp för det som är rätt och riktigt, kommenterar Fredrik Saweståhl, ordförande i Öppna Moderater efter omröstningen.
Vid stämman togs även surrogatmödraskap upp i motioner av riksdagsledamöterna Olof Lavesson och Maria Abrahamsson. De två ville i sina motioner se en utredning av frågan. Öppna moderater lyfter även en motion från bland annat Lavesson om att underlätta inhemsk adoption av fosterhemsplacerade barn.
– Skulle fler inhemska adoptioner komma till stånd ökar det möjligheten för samkönade par att komma fram som adoptivföräldrar. Att vi dessutom ställer krav på en utredning om surrogatfrågan gör att vi kan konstatera att allt vi i Öppna Moderater ville få till stånd på stämman också vann. Moderaterna är drivande i viktiga hbt-frågor, menar Fredrik Saweståhl.
I de olika program som antogs på kongressen lyfts hbt-frågor på ett flertal platser såväl i idéprogrammet i det utrikespolitiks och mer allmänt om allas lika möjligheter i det kommunalpolitiska.