Som QX tidigare skrivit om var det första gången i Finland som en biskop deltog i en regnbågsmässa. Biskopen för Borgå stift, Björn Vikström, hade en dialogpredrikan tilsammans med teol dr. Peter Nynäs.
Under predikan sade Peter bland annat att innerlig kristen gemenskap tyvärr ibland innehåller hat och agg mot den som inte passar in. Gruppen Maja som finstämnt uppträde med Eva Dahlgrens ”Guldgrävarsång” refererade även Peter Nynäs till.
– Vad händer med en människas skavsår som får känna att hennes kärlek inte räknas?, frågade han. Här dör tro, hopp och kärlek men personligen tror jag inte Guds händer bär skavsår utan de är ömma.
Björn Vikström konstaterade det faktum att den som älskar gör sig sårbar och att kyrkans uppgift är att ge tro, hopp och kärlek till alla.
Under predikan nämndes inte hbt-personer direkt men i den förbönsläsning som Bengt Mikander gjorde bads för att Gud skulle både se till adoptionsrättigheter och äktenskapslagstiftning.
En kristen grundtanke fanns i gudstjänsten men samtidigt var det viktigt att alla oavsett religion eller livsåskådning fick känna sig välkomnade och under programmets gång själva få reflektera. Det lyckades även den fina stämningen med som innehöll en traditionell kroppsbön där skaparen kallas Moder vår/Fader vår och nedläggandet av kärlekens frukter i installationen framför altaret.