I april sändes Uppdrag Gransknings Tranståget och tonårsflickorna som startat en högljudd debatt inom communityt och Sverige i stort gällande vården för Transpersoner, vilket QX tidigare har skrivit om.
En ofta upprepad åsikt är att vården går för snabbt fram med hormoner och könskorrigerande operation.
Nu har en ny svensk/amerikansk studie av Richard Brännström, forskare på KI och John E Pachankis, docent i folkhälsa på Yale School of Public Health i USA släppts som har gått igenom samtliga fall av vuxna personer som sökt vård i Sverige för könsdysfori de senaste tio åren. Det som framkommer är att transpersoner som opererats minskar risken att behöva psykiatrisk behandling med 8 procent för varje år som går efter behandlingen, vilket DN var först att rapportera om.
– Studien ger stöd för att om man erbjuder könsbekräftande vård på det sätt som det erbjuds i Sverige så förbättrar det den psykiska hälsan för transpersoner som söker könsbekräftande vård, säger Brännström till DN.
Att studien inte kan säga något om transpersoner under 18 år är på grund av att Sverige har en åldersgräns för könsbekräftande operationer, vilket gör att ingen yngre har behandlats.