Efter torsdagens val är det klart att Socialdemokraternas Helle Thorning-Schmidt blir ny statsminister. Dansk Folkeparti, som länge varit en bromskloss på hbt-området, liksom de Konservativa, tappade mandat medan hbt-vänliga socialliberalerna Radikale Venstre liksom vänsterrörelsen Enhedslisten gick starkt framåt.
Redan innan valet satte danska motsvarigheten till RFSL, LGBT-Danmark sina förhoppningar till en röd valseger.
– Det har varit mycket uppförsbacke de senaste åren, uttalade organisationens ordförande Vivi Jelstrup i ett uttalande.
Organisationen konstaterar att Danmark, som genom att som första land införa lagen om registrerat partnerskap 1989 och tio år senare var först med att göra det möjligt med närståendeadoption, lågt före i hbt-reformer nu blivit akterseglade. En röd valseger, som det nu blev, menar rörelsen kommer att få Danmark på banan igen.
LGBT Danmark driver nu att man skall göra det lagligt möjligt med att få en känd donator för assisterad befruktning. Rörelsen vill se en könsneutral äktenskapslag, införande av könsneutrala personnummer. De vill säkra kunskapsinhämtning om hatbrott och införa en likabehandlingsministerium. De vill slutligen att könsidentitet skall skyddas i lagen så som sker när det gäller ålder, handikapp, kön, religiös tillhörighet och sexuell läggning.