Det var natten mot söndag 21 augusti, strax efter klockan tre som Helena Sandahl och hennes 22-åriga väninna stod i kö för att köpa mat på Mc Donalds vid Slussen i Stockholm. Restaurangen var full och en man i 40-års-åldern i grå kavaj och med kameraväska tyckte att kvinnorna stod i vägen.
– Han bar på två fullastade brickor och petade mig i ryggen. Jag flyttade på mig så gott det gick men han menade att vi kunde gå någon annanstans och kladda på varandra. Han blev snart gapig och kastade brickorna på oss och skrek att vi var korkade lesbiska horor, säger Helena Sandahl.
Andra restauranggäster ska ha avlägsnat mannen, som satte sig i ett hörn för att lugna ner sig. När han skulle gå stannade han till framför Helena Sandahl och hennes väninna.
– Jag sade åt honom att inte röra mig, och då vevade han till med sin kameraväska i ansiktet på både mig och min väninna.
Mannen kunde senare gripas av polisen. Kvinnorna fördes till sjukhus, men utan allvarligare skador än blåmärken och ömma näsor.
– Det var mest det där med ”lesbiska horor” … Vi är varken lesbiska eller horor, men att använda ”lesbisk” som om det vore en förolämpning är anskrämligt och kränkande för så många. Jag trodde inte det fanns folk som gjorde så, särskilt som han såg väldigt proper ut, säger Helena Sandahl.
Händelsen är polisanmäld, och enligt förundersökningsledaren Anders Åslund på Södermalmspolisen är misshandel, förolämpning och ofredande möjliga åtalspunkter.
– Det är brott som kan ge alltifrån böter till två års fängelse. Men eftersom skadorna är såpass ringa tror jag på ett mildare straff, om gärningsmannen döms.
Straffet kan dock skärpas om händelsen bedöms som ett hatbrott.
– Den bedömningen har inte gjorts än, och för att det ska räknas som ett hatbrott behövs starka bevis på att mannen gett sig på kvinnorna just för att han trott att de var lesbiska, säger Anders Åslund.
En utredare tillsätts 20 september.
Under 2010 fick polisen in 770 anmälningar av brott som ska ha begåtts på grund av offrets sexuella läggning. Det är en minskning med 27% jämfört med föregående år. Detta enligt en rapport från Brå.
Uppdaterad 2017-11-18