Just nu pågår en tävling på communityt Qruiser.com, där medlemmar uppmanas rösta på den bästa bilden från årets Stockholm Pride.
En av de bilder som idag ligger i topp togs under festivalens invigning och föreställer en transperson med ett plakat i hand. På plakatet syns ett foto på barn- och äldreminister Maria Larsson (KD), under rubriken ”En skam för Sverige” och över texten ”Maria ‘Mengele’ Larsson (KD) vill tvångssterilisera mig”.
Josef Mengele var en SS-officer som i Hitlers Tyskland utförde medicinska experiment och operationsövergrepp på fångar. Bland annat steriliserade han flera unga flickor i fånglägret i Auschwitz.
Liknelsen grundar sig i att Maria Larsson under Kristdemokraternas riksting i juni i år sade att partiet säger nej till att ändra den lag från 1972 som kräver att en person som vill ändra sitt juridiska kön måste vara steril.
– Om man byter kön är det också rimligt att man väljer bort könsspecifika egenskaper från sitt gamla kön. Jag blir upprörd när man jämför detta med tvångssterilisering. Det handlar om att man på frivillig väg valt att byta kön, kommenterade Maria Larsson till Svenska Dagbladet.
Detta trots att rikstinget beslut var att se över frågan, som väckts i och med en ny rapport från Socialutskottet, för att avgöra vad som bör göras längre fram.
Idag avböjer Maria Larsson via sin pressperson att kommentera såväl sitt tidigare yttrande som liknelsen vid Mengele.
Men i bildens kommentatorsfält syns både hyllningar som kritik. Signaturen ”bougre” menar att liknelsen är att gå över gränsen:
”Visst är Mengele en osmaklig kommentar och retoriskt rent korkad. Ingen utom de redan frälsta kan applådera den, tvärtom missgynnar den sin sak, i alla fall hos alla tänkande människor. Och vad gäller sterilisering så var det något som man var duktig på i det svenska folkhemmet, så man skulle kanske kunna kalla Maria Larsson för Per-Albin Hansson eller Alva Myrdal i stället?”
Andra ser plakatet som en nyttig, om än vågad, provokation.
Jon Voss, VD för QX Förlag och ytterst ansvarig för Qruiser.com, menar att det inte finns tillräckliga skäl att förbjuda bilden att delta i tävlingen.
– Det är en dokumentär bild som visar något som hände under Pride. Liknelsen vid Mengele är grov, men tröskeln är en annan då det är en minister och inte en privatperson som angrips, säger Jon Voss.
Qruisertävlingen pågår fram till och med lördag 31 augusti.
Uppdaterad 2017-11-09