Det var på Kristdemokraternas riksting i juni som vice partiledare, tillika barn- och äldreminister, Maria Larsson sade att partiet säger nej till en ändring av lagen som idag kräver att en person som vill ändra sitt juridiska kön inte ska kunna få barn.
Detta trots att partistyrelsen bestämt att vänta med ett yttrande till senare.
Erik Slottner, vice gruppledare för KD i Stockholms stadshus, tycker att uttalandet var olyckligt.
– Jag tycker att det var ett dåligt försvar av partistyrelsen. Maria borde ha hållt sig till partistyrelsens ursprungliga hållning och inte lägga in egna tolkningar. Tyvärr spreds en osäkerhet internt om vilken linje som egentligen gällde vilket var mycket olyckligt, säger Erik Slottner.
Idag vill Maria Larsson inte kommentera sina uttalanden.
– Det tycker jag är fel. Som politiker ska man i princip alltid kommentera sådant man själv har sagt och gjort. Jag gillar inte när politiker gömmer sig bakom ett ”inga kommentarer”, säger Erik Slottner.
På ett plakat under invigningen liknades Maria Larsson vid nazisten Josef Mengele. Hur ser du på det?
– Jag ogillar att jämföra nuvarande politiker med nazisympatisörer. Jag förstår upprördheten hos transpersonen som är direkt berörd, men det missnöjet kan framföras sakligt utan att lägga till ett ”Mengele”. Det är lätt att glömma bort att det inte var länge sen som partierna tyckte lika i frågan. Fredrik Reinfeld bestämde Moderaternas hållning på egen hand i Prides partiledardebatt 2010.
I år var första året som Kristdemokraterna deltog med ett eget tält under Stockholm Pride. Välkomnandet var inte helt genomvarmt: under invigningen presenterades KD:s närvaro som ett skämt och ett särskilt Pridepaket hade tagits fram för den ensamme kd-bög som kunde tänkas närvara.
– Det kändes mindre roligt, och lite förvånande. Det var framförallt mig de skämtade med och det kan jag ta, men de kunde ha kostat på sig ett ”välkomna”. Nu blev det mest plumpt, säger Erik Slottner.
Personligen gjorde han sitt åttonde Pride, men är noga med att poängtera att initiativet att KD skulle delta med eget tält inte kom från honom själv utan partikamraten Caroline Szyber.
– Alla vet att jag är homosexuell och var jag står. Jag tycker att det är viktigt att den här frågan drivs av andra än mig.
Erik Slottner var en av landets första öppet homosexuella ungdomsordföranden då han företrädde Kristdemokratiska Ungdomsförbundet. För hans engagemang under Stockholm Pride fick han tillsammans med partikamraterna Caroline Szyber och Magnus Kolsjö motta RFSL Stockholms Regnbågspris, en utmärkelse för att ha verkat positivt för hbt-personers rättigheter.
– Vi var lite oroliga för hur vi skulle bli bemötta, men det slutade ju bra, säger Erik Slottner.
Vad fick ni för bemötande i tältet?
– Det var positivt, men med många frågor. Många tror att Kristdemokraterna är emot homosexuella, men i ett sådant parti skulle jag aldrig kunna verka i som heltidspolitiker eftersom jag själv är homosexuell. Jag känner inte igen mig i bilden av att KD är fullt av homofober, Göran Hägglund har till och med välkomnat vårt medverkande på Pride.
Partiet har verkat som bromskloss för hbt-rättigheter vid flera tillfällen. Vad tycker du själv i frågan om könslagstiftningen?
– Jag har motionerat för att vi ska slopa kravet på tvångssterilisering, och Caroline talade om det på rikstinget. Nu nådde vi inte hela vägen, men det finns ändå en lucka då partiet röstat för att se över Socialutskottets remissvar mer noggrant.
Läs mer: Vägrar kommentera Pridebilden
Uppdaterad 2018-04-13