Nicklas Dennermalm, projektledare hiv-prevention RFSL Stockholm och Emil Briones Ahlén, projektledare chemsex RFSL Stockholm, höll föreläsning på Pride House under tisdagen med anledning av att RFSL Stockholm till hösten öppnar upp en kuratorsmottagning för personer som har erfarenheter av chemsex.
QX pratade med dem efter föreläsningen för att reda ut alla frågetecken kring vad chemsex betyder, vad det är och vilka risker som finns.

Vad betyder chemsex?
Nicklas: Chemsex innebär att man använder eller tar droger med syftet att det ska ha positiva effekter för sexlivet.

Vilka är det som använder det?
Nicklas: Det förekommer bland alla grupper, men de senaste åren har det ökat bland bögar, främst inom klubbscenen. Droger är inget nytt bland bögar, det har förekommit i decennier men det nya är att det blir mer och mer normaliserat i communityt. Jag har varit och gjort studier om chemsex i Berlin, där såg jag aldrig någon ta kokain öppet, men i Stockholm har jag gjort det.

Varför tar man droger under sex?
Nicklas: Folk har olika preferenser, men oftast handlar det om att minska hämningarna när man har sex, att förhöja känslan, att möjliggöra för vissa typer av sex, till exempel fisting, och att parera psykisk ohälsa som ofta gör sig påmind i sexuella sammanhang. Vi har märkt att kroppshetsen bland bögar är ett stort problem, att man inte är nöjd med sin kropp, tar droger och då slappnar av.

Är poppers chemsex?
Nicklas: Jag skulle inte säga att poppers är en del av chemsex, nej. Eftersom GHL och GLB ger en mer långvarig effekt är det många som använder det. Om man ska tänka skadereducerande när det kommer till GHB/GBL så är det viktigt att veta att det är en väldigt liten skillnad mellan önskad dos och överdos.

Finns det någon risk att när man pratar om att ”ta droger på ett säkert sätt” att det normaliseras?
Nicklas: Det finns ingen forskning som styrker eller bekräftar att drogförebyggande arbete som nämner hur man tar droger på ett säkrare sätt, skulle innebära att fler börjar ta droger.

Vad är riskerna med chemsex?
Emil: Överdos är en akut risk, men det kan handla om beroende, en ökad risk för överföring av hiv och könssjukdomar, sexuella övergrepp. En stor risk är också att man alltid letar efter ”nästa topp” och vill överträffa den förra kicken, det kan innebära att man tar högre risker och mer droger under en längre tid. En följd av droger är avtändning där du kan bli väldigt trött, irriterad, deprimerad. Du kan påverkas både psykiskt och fysiskt.

Vart vänder man sig om man upplever att man har problem med chemsex?
Emil: Samtalsmottagningen kommer öppna i september men man kan redan nu kontakta oss om man har funderingar kring eller erfarenheter av chemsex. Då mailar man till [email protected]. Vi kommer inom kort också lägga ut mer information på sexperterna.org/fakta/chemsex/