Nytt för i år är att Pride House håller till i Clarion Hotel Stockholm i Skanstull. Tidigare år har det varit i Kulturhuset men på grund av renovering kunde det inte vara där i år.
Clarion har klarat av uppgiften väl med att skylta att de äger Pride House. Regnbågsflaggor och en stor roterande glittrig skylt talar sitt klara språk. Första dagen bjöd på förvånansvärt många besökare och föreläsningarna varierade allt från Satanistisk Feminism till Låna en Poly.
QX tog tillfället i akt och snackade med några av besökarna!

Paul, vänster, tillsammans i Pride House med sällskap.

Paul, 45 år, Österrike.

Vilka föreläsningar eller seminarier ska ni gå på idag?
– Vi har faktiskt inte bestämt några än. Just nu ska vi bara ta in känslan av att Stockholm Pride är igång.

Ni är bägge från Österrike, hur kommer det sig att ni är i Stockholm under Pride?
– För stämningen här är oslagbar. Stockholm Pride är det bästa Pride i hela världen. Vi har alltid roligt här och alla är så glada och trevliga.

Vad mer brukar ni göra under Stockholm Pride?
– Vi brukar besöka Pride House, men mest är vi i Pride Park. Vi är alltid med på invigningen och sedan brukar vi besöka de officiella festerna. Vi har alltid roligt där.

Malin Lage, 26 år, Stockholm.

Vad ska du gå på för grejer i Pride House idag?
– Först ska jag gå på ”Poly för nybörjare”.

Oj intressant! Varför just det?
– Jag vet ju vad det innebär men jag tycker att det ska bli intressant att lyssna på människor som lever i polyförhållanden och höra deras deras perspektiv. Jag tycker det är viktigt att ifrågasätta kärleksrelationer och jag vill öppna mitt sinne för det. Jag ska gå med min mamma.

Varför har du valt att ta med henne?
– Jag tänkte att detta är en jätterolig grej att göra som en ”mor och dotter” grej. Jag är väldigt spänd på vad hon kommer tycka. Hon är väldigt öppensinnad så det är alltid kul att diskutera med henne, därför ska det bli kul att höra vad hon tänker.

Vilka mer föreläsningar eller seminarier ska du gå på?
– En föreställning med Emma Westberg också. Det ska vara en bladning av teater, monologer, dialoger och massa annat. Det tror jag blir jättekul. Sen har jag inte kollat upp så mycket mer just idag.

Kommer du även besöka Pride Park?
– Någon kväll kanske. Jag är mest sugen på föreläsningar och alla seminarier faktiskt.

Ira, vänster, och Lisa.

Ira Molin, 21 år, och Lisa Eriksson, 21 år, Stockholm.

Vad har ni för planer idag?
Ira: Idag har vi kommit för att vara med på den officiella invigningen av Pride här i Pride House. Här kommer vi vara så länge det känns som det är bra drag. Sen kanske vi drar vidare.

Vart ska ni gå då?
Lisa: Morfar Ginko. De kommer först prata om Stonewall Inn och att det var 50 år sedan upproret. Sen blir det nog fest där.

Har ni några planer framåt i veckan här i Pride House?
Lisa: Vi har skrivit en lista faktiskt!

Ira: Mycket historiskt, om Stonewall och om de som kämpade för hbtq-personers rättigheter innan oss. Det är intressant att veta vad de gjort för dagens community. Någon föreläsning om sex blir det också (skrattar).

Har ni besökt Pride House tidigare?
Ira: Jag har aldrig varit här tidigare, utan bara i Pride Park. Det finns jättemycket intressanta föreläsningar, workshops och personer som kommer hit. Det ska bli jättekul.

Vad är det som drar er hit då?
Lisa: Det känns viktigt att ta del av historia. Pride är inte bara fest och glitter och det är viktigt att komma ihåg, Pride är också en kamp och vi får inte ta det för givet. Därför vill jag också lära mig mer om hur vi tagit oss dit vi är idag.