Polisens närvaro under Pride diskuteras i olika länder på olika sätt. I både Nya Zeeland och vissa delar i USA får poliser inte längre bära uniform när de ska delta som organisation i paraden. Uniforms diskussionen har ännu inte blossat upp i Sverige, även om till exempel Reclaim Pride anser att det inte ska finnas några uniformer eller komersiella intressen i Pride.
QX passade på att ta ett snack med Per, platschef för polisens kommunikativa del under West Pride, om stämningen och hur han tänker om polisens närvaro under Pridefestivaler.
Är det något som stuckit ut under West Pride?
– Ingenting. Det är jättemycket folk och barn som kommer fram. Alla är så positiva. Ordninsläget har varit jättelugnt, som vanligt skulle jag vilja säga när det är hbtq-event. Det är väldigt lite bråk och inte många externa störningar. Iallafall vad vi hört.
Hur många Pride har du jobbat på?
– Detta blir mitt fjärde eller femte år, tredje år som platschef.
Hur tycker du att det är att jobba på Pride?
– Det är jättekul. Jag ställde faktiskt ett ultimatum till min chef när jag bytte tjänst, och det var att få fortsätta jobba på Pride. Det är jätteviktigt för vår organisation också. Den utvecklas just nu år rätt håll och då är det viktigt att vi finns i sånna här sammanhang.
Tycker du att det är viktigt att polisen går med och syns i Pride?
– För det första ska vi alltid vara med på alla platser där befolkningen är. Det är vårt uppdrag och just Pride är en viktig del för samhället. Då ska vi vara med. Sen är det extra viktigt eftersom det är 50 år sedan kravallerna vid Stonewall Inn. Det som hände där var förkastligt och det är viktigt att vi visar att vi inte är samma polis nu som då.
– Med det finns fortfarande ett motstånd inom Pride-världen där många tycker att polisen inte ska gå med. I USA till exempel är uniformerad polis portad från festivalerna. Det tycker jag är tråkigt för då står vi kvar i ett läger där det handlar om ”vi och dom”. Historiskt sätt har jag full förståelse för detta, men personligen tror jag att det är bättre att visa alla de som hatar oss och hbtq att vi står tillsammans. Att ställa oss utanför ger nog bara vatten på hatarnas kvarn.
Det finns ju en del fördomar om en macho-kultur inom polisen?
– Det går åt rätt håll som jag nämnde, men vi behöver såklart jobba för att få mer mångfald, mer mångsidighet. Vi behöver fler med invandrarbakgrund och fler hbtq-personer som vill jobba hos oss. Det gör oss starkare som organisation, vi gör ett bättre arbete och samhället blir bättre. Ja, det finns en del fördomar om polisen att man inte är välkommen som hbtq. Jag är själv gay, har varit öppen inom myndigheten i 14 år och har aldrig hört ett negativt ord.
Ska ni svarva om och ut och dansa sen?
– Vi har skickat ut mejl och sms till alla som jobbar under Pride att idag när vi stängt ner för sista kvällen ska vi gå ut för ett glas, det är vad som gäller (skrattar).