I filmen Fyra år till, som hade premiär i vintras, berättas kärlekshistorien mellan folkpartiledaren David och den socialdemokratiska statssekreteraren Martin. Deras relation kanske inte i första hand blev problematisk för att de är två män, utan för att de är från två olika partier.
Nu har verklighetens David och Martin kommit ut i radio! Socialdemokraten Irene Wennemo och Folkpartiets Amelie von Zweigbergk har sedan en lång tids nära vänskap förlovat sig och ”kom ut” som förlovat par via Facebook och idag var de med i en sprudlande och nykärs-fnissig intervju hos Fredrick Federley i hans Radio 1-progam ”I Mitten”.
Självklart kom samtalet in på filmen Fyra år till dit Amelie tog med Irene men det blev inte riktigt samma klick som på duken.
– Det var ett extremt dåligt raggningsförsök, säger Irene och konstaterar att ”det gick rent åt helvete och alla dörrar stängdes med skjutillhållarlås”.
Istället kom islossningen i samband med en ambassadmiddag tidigare i år, dit Amelie von Zweigbergk var bjuden och Irene Wenneemo av misstag blivit anmäld som medföljande.
– 14 personer var med på middagen men den kom aldrig igång, berättar Amelie och säger att ambassadören till slut frågade:
– Excuse me, what about your wife?
– Detta var ett skämt som spreds som en löpeld, berättar Amelie.
– Jag bidrog till att sprida det, berättar Irene med ett skratt. Det roliga var att det öppnade upp ytterligare en ny dimension i våra samtal. Ambassadmiddagen gjorde att ”vi skojsamt började kalla varandra fru”.
Såväl Irene som Amelie har varit gifta med män tidigare och de har barn i samma åldrar. Deras mellansöner är dessutom klasskamrater.
– De verkar helt hämningslöst ha diskuterat om vi var ihop eller inte, berättar Irene. Och de spred snabbt ut i klassen när vi förlovat oss.
Resan in i relationen började då de var på samma resa i Kanada för några år sedan. Amelie berättar att mötet med Irene ”var som en bomb”.
– Jag såg en gigantisk barriär av tabun, 45 års barriär, rämna, sa hon i programmet om hur hon upplevde det när hon såg Irene och hur det var som den sista lilla stenen bröt barriären.
– Det där är de vackraste människa jag någonsin sett, tänkte jag. När man väl tagit sig igenom kan man inte gå tillbaks.
I radioprogrammet berättar de två nykärt och sprudlande fnissigt om deras eskapader och deras många samtal och det långa processen för att komma fram till att de vill leva ihop. Att många i omgivningen förstått att de var ett par redan innan de själva insett det berättar de också om i programmet liksom att de som två kvinnor blivit ett par har de inte upplevts som ett problem. Däremot att de står på olika ”sidor” i politiken och det på topposter.
– Jag tyckte det var jobbigt, säger Irene och berättar att hon inte statusuppdaterade på Facebook när de två gjorde gemensamma saker.
– Vi vandrade i Bulgarien förra sommaren och du är inte nämnd då, säger hon till Amelie i intervjun. Jag tyckte det var lite pinsamt i början. Jag har aldrig varit ihop med någon som varit till höger om Socialdemokraterna
– Eller till höger i Socialdemokraterna, flikar Amelie in.
– Nej, nån från Länet, usch fy, säger Irene med ett skratt med hänvisning till ”höger” och ”vänster” inom de två Socialdemokratiska partidistrikten i Stockholm.
– Hela dialektiken är vi och dom, fyller Amelie i om politikens värld. Jag brukar skämta med att jag är ihop med någon som är i ”the dark side oof the force”.
– På LO gick snacket inte om att jag blev ihop med en tjej, utan med någon från Folkpartiet, förklarar Irene.
De två är likt i filmen Fyra år till politiker med toppositioner. Amelie von Zweigbergk är statssekreterare hos Jämställdhetsminister och biträdande utbildningsminister Nyamko Sabuni (fp) och Irene Wennemo var en av de tunga inom LO där hon senast varit chef för fackförbundets arbetslivsenhet. Inom LO har hon arbetat sedan slutet av 90-talet och idag arbetar hon som utredare av socialförsäkringar på regeringskansliet.
En fantastisk berättelse om en kärlek som måhända får den traditionstunga organisationen Frisinnade klubben att gå i taket av lycka. En klubb där socialdemokrater och folkpartiet gemensamt diskuterar socialliberala frågor.
Lyssna på Fredrick Federleys radioprogram när det läggs ut på deras Play och njut av en underbart romantiskt och glatt smågnabbig ”komma ut”-historia mitt i livet!

Frederly I Mitten