– Att vara en testkanin, det är ju att vården inte vet vad de håller med. De har ingen vetenskap bakom detta. De prövar på en ung generation som har hela livet framför sig. Jag blir arg. Jag tycker att det är fruktansvärt oansvarigt, säger en person i programmet, som valt att vara anonym.

I programmet medverkar också finskan Sametti. Hon hade under en lång period haft könsdysfori. började med hormonbehandling i maj 2012 och gjorde sin första operation i december samma år, då tog hon bort brösten. Allt kändes bra. Men idag ångrar hon sig.

Få personer som ångrar sig

Enligt forskning är det få som ångrar sin könskorrigering, rapporterar SVT Nyheter. En svensk studie visar att från 70-talet fram till 2010 var det 15 personer – 2,2 procent. Däremot har inte studien räknat med de senaste åren, då siffran på personer som har könsdysfori eller vill genomgå könskorrigering har ökat explosionsartat.

Det har knappt diskuteras i Sverige om hur många som får en diagnos och sedan genomgår oåterkallelig behandling. Men Lundströmmottagningen i Västra Götaland började märka att patienter kom tillbaka.

– Den gruppen av patienter som ångrar sig står inte på barrikaderna, det kan vi nog säga. De har ett lidande och de är inte stolta över det här. Utan det är kris på högsta nivå, säger vårdenhetschefen Lennart Fällberg till SVT, och fortsätter:

– De gör inget väsen av frågan utan riktar nog väldigt mycket av skulden till sig själva – att man hamnat där man hamnat, och riktar inte skulden till vården, säger han.

Idag identifierar sig Sametti som kvinna

Eftersom behandlingarna och operationerna är oåterkalleliga får Sametti leva med ett beslut hon ångrar i resten av sitt liv. Tillsammans med Uppdrag Granskning besöker hon kliniken där hon behandlades. Där ska hon få hjälp att ändra sitt juridiska kön – till kvinna, igen.

– De har behandlat mig professionellt. Jag är faktiskt nöjd. Jag mår bra nu, de har erkänt att de gjorde fel och det är väldigt stort. Det är en början.