Med en skala från -7 till 17 poäng hamnar Sverige med 12 på en topposition tillsammans med Spanien i ILGA Europas Regnbågsindex som publiceras i samband med IDAHOT-dagen. Endast Storbritannien, med 12,5 poäng lägger sig på en högre nivå. I bottenskiktet hamnar Ukraina med -4 och nästa års värd för Eurovisionsfestivalen ligger snäppet ”bättre” till på minussidan med -2 poäng.
– Regnbågsindex är ett mycket bra verktyg för att se hur de europeiska länderna sköter sig när det gäller erkännandet av mänskliga rättigheter för hbt-personer, säger medordföranden Linda Freimane i samband med publiceringen.
– Det är en stor besvikelse att se hur många länder som fortfarande befinner sig i den ”röda zonen” när det gäller kränkningar och diskriminering och att det inte finns ett enda land i Europa som kan hävda att man erbjuder full likställdhet för hbt-personer.
ILGAs Index ger pluspoäng för reformer kring antidiskriminering, erkännande av transpersoner, partner- sambo- och äktenskap, föräldraskap, hatbrottslagar och möjligheten att samlas till Pride-evenemang och liknande. Minuspoäng utdelas för förbud mot offentliga hbt-evenemang, om likakönade relationer inte erkänns i lagen, om föreningsfriheten nekas, olika åldergräns för sexuella kontakter, krav på skilsmässa och sterilisering för erkännande av transpersoners kön, bristande lagstiftning vid för erkännande av transpersoners kön.
För Sveriges del är det idel pluspoäng när det gäller homosexuellas rättigheter. Men när det kommer till hur lagstiftningen hanterar transsexuella och transpersoner så halkar landet ner några steg. Tillsammans med Spanien hamnar Sverige på 12 poäng, endast ”slagna” av Storbritannien som tack vare att Skottland i sin hatbrottslagstiftning specifikt nämner könsidentitet får en halvpoäng extra.
I botten hamnat Ukraina med minus 4 följt av grannländerna Vitryssland och Moldavien. Minus 2 får nästa års Eurovisionsvärd Azerbajdzjan, liksom Armenien, Turkiet, Makedonien, Cypern, San Marino, Liechtenstein, Monaco och Vatikanstaten.
En föga hedrande 0-poängare hamnar Italien, Malta och Lettland på medan den nordiska jumboplatsen innehas av Finland med endast 6 poäng. Island och Danmark hamnar på 9 poäng och Norge på 10.
Uppdaterad 2021-05-17