Det visar en undersökning som nyligen utförts av Familjeplaneringsförbundet i samarbete med Accept LGBT (Acceptera HBT).
Hela 83 procent av de tillfrågade i åldern 17 – 52 år har diskriminerats av lokala myndigheter, polisen, banker, taxi etc.
15 procent säger att de utsatts för våld på grund av sin sexuella läggning. Vanligast var att de attackerats av antingen en okänd person eller någon som gick i samma skola.
Hela 57 procent svarade att de utsatts för psykiskt våld. De hade blivit isolerade, antastade, förolämpade, förlöjligade eller drabbats av elakt skvaller eller hot. 52 procent sade att de skett i skolan, 24 procent på barer, 22 procent på gatan och 20 procent i armén.
16 procent uppgav att de diskrimineras på arbetsplatsen på grund av sin sexuella läggning av en chef eller kollega.
De flesta sade att de dolde sin sexuella läggning på jobbet. Samtidigt visar undersökningen att de äldre är mer öppna än de yngre.
Föräldrar och vänner var däremot ofta förstående och positivt inställda.
Arkitekten Alecos Modinos, en av de två som gått ut offentligt med sin sexuella läggning, är inte förvånad.
– Det är sant att det är så här eftersom det är en liten plats och det var olagligt till inte för så länge sedan, säger han.
Det var han som tvingade Cypern att ändra lagen genom att gå till Europadomstolen där han vann 1993. Lagen ändrades 1998 trots ett hårt motstånd från den grekisk ortodoxa kyrkan.
Att tala om transsexuella och bisexuella är något helt nytt och skedde först för ett par år sedan. Accept LGBT bildades så sent som förra året.
– Cypern ligger nästan alltid i botten på alla undersökningar bara ibland slaget av länder i Östeuropa som Rumänien och Bulgarien, säger Alecos Modinos.
I ett litet samhälle som Cypern är det också svårt att få rätt för den som blir uppsagd på grund av sin sexuella läggning.
– Jag kan inte göra någonting om jag blir uppsagd. Om jag försökte protestera skulle det genast bli känt. Då skulle jag inte kunna hitta ett nytt jobb någonstans på Cypern.
Som exempel på samhällets attityd nämner han en undersökning som gjordes av ombudsmannen 2006. I den svarade 93 procent av cyprioterna att de skulle ha problem med att låta en homosexuell se efter deras barn. 86 procent ville inte att deras barn skulle ha en homosexuell lärare. Och 69 procent sade att de skulle försöka ändra sitt barns läggning om det var homosexuellt.
– Mycket beror på kyrkans makt. Kyrkan har inte ens funderat på att ändra sin inställning, säger Alecos Modinos.
För turkcyprioterna är situationen ännu värre. Där är det fortfarande kriminellt att vara homosexuell. Eftersom den självutropade turkcypriotiska republiken endast har erkänts av Turkiet kan varken Europadomstolen eller EU tvinga dem att ändra lagen.
Se även tidigare artikel om Cypern
Turkcyprioter tar strid mot förbudslag
Uppdaterad 2019-10-01