Ord som ”chock” används idag i hbt-Finland efter att Sannfinländarna ökat rekordartat i väljarstöd och nu får 39 riksdagsledamöter från tidigare endast 5.
– Men kom ihåg att det ändå är 81% som inte röstade på Sannfinländarna, säger finlandssvenska hbt-organisationen Regnbågsankans ordförande Linda Eklöf till QX.
– Vi är alla optimistiska om att vi inte skall behöva gå baklänges med samhällsutvecklingen eller med mänskliga rättighetsfrågor, liksom hbt-frågorna.
I en eftervalsanalys beräknar nu hbt-politiska sajten Ranneliike.net att det står 50/50 i riksdagen i frågan om att införa en könsneutral äktenskapslag. Linda Eklöf konstaterar att situationen är osäker.
– Det är svårt att veta var Sannfinländarna står eftersom de inte har någon partilinje i minoritetsfrågor, säger hon. Det de ridit på är motståndet mot EU och då främst stödpaketet till Portugal liksom detta med invandring, liksom såklart att man är starkt emot att alla skall studera svenska i skolorna.
Samtidigt kan det konstateras att flera enskilda kandidater för Sannfinländarna uttalat sig negativt i hbt-frågor och att partiet har en värdekonservativ syn i familjefrågor och att man formulerar sig som ett ”kristet-socialt” parti. Partiet tog förra årets ställning mot möjligheten för par av samma kön att prövas för adoption och riksdagsledamoten Pentti Oinonen sa i höstas att han motsatte sig vigsel i kyrkan för par av samma kön eftersom det vore att ge ”ett lillfinger åt djävulen”. Inför valet bloggade Jukka Hankamäki om hur han nekats att kandidera för partiet eftersom han är homosexuell: ”De är väl rädda för att en bög blir invald. Eller så antar de att jag skulle skrämma iväg viktiga inskränkta väljare”.
– Nu får vi 34 nya ledamöter som vi inte vet vad de står för, säger Linda Eklöf om den känsla av osäkerhet som sprider sig i hbt-rörelsen inför den nya parlamentariska situationen.
– Jag tror att mycket beror på hurdan regeringen blir, säger hon vidare och noterar att hbt-frågan inte blev så stor i valrörelsen som man förväntat sig efter rabaldret kring kyrkan och homosexualitet som bröt ut i höstas.
– Det är därför svårare att bedöma eftersom det inte blivit någon öppen diskussion kring sexuella minoriteter, säger hon och fortsätter.
– Man kan bara vara nöjd med att vi har en bra och stark jämställdhetslag som gör det svårare att backa.
Valet innebar att det uttalat mest positivt inställda partiet i hbt-frågor, De Gröna fick tre öppna hbt-ledamöter i riksdagen. Partiet fick också i Qruisers väljarundersökning ett tydligt stöd av hbt-gruppen.
Från Helsingfors omvaldes Pekka Haavisto in, från Birkaland behöll Oras Tynkkynen sin plats och för Nyland kom Jani Toivola in och blir nu även den första mörkhyade ledamoten av riksdagen. Haavisto har förutom att vara riksdagsledamot i flera omgångar för De Gröna även varit dess ordförande och dessutom suttit som miljöminister på 90-talet. Han registrerade partnerskap 2002 med Antonio Flores.
Även från Vänsterförbundet valdes en öppen hbt-ledamot in: Journalisten Silvia Modig
Uppdaterad 2017-01-26