– De resultat vi fått in var verkligen över våra förväntningar och hopp om att hitta ett botemedel mot en sjukdom som funnits i över 35 år, säger Esmira Naftali som är läkare på Zion Medical.
Läkemedlet är i startskedet av de kliniska tester som måste genomföras, däremot så har medicinen varit under utveckling och forskats på i tio år. I den första fasen av testerna så fick nio HIV-infekterade patienter i Uganda olika doser av Gammora i 4-5 veckor.De flesta som deltog lyckades bli av med 90 procent av viruset i kroppen.
I andra fasen, som hölls några veckor efter den första, fick patienterna återigen Gammora tillsammans med en annan medicin i 4-5 veckor. Denna gång blev de av med 99 procent av viruset.
Under hela studiens gång så var det ingen som fick några biverkningar, vilket betyder att läkemedlet är säkert att använda. Patienter fick också en ökning av T-celler, som är viktiga delar i kroppen immunsystem.
Fas 2b kommer att påbörjas inom de närmsta månaderna. Då kommer det vara 50 patienter som deltar i en behandling som varar 2-3 månader.
Forskare varnar för Fake News
Kort efter att Zion Medical påstått att Gammora eventuellt kan vara ett botemedel mot HIV så rapporterade flera medier om detta. Nu varnar forskare för att det högst troligen rör sig om fake news.
– Det har tidigare kommit flera påståenden om att det finns botemedel mot HIV, tyvärr är nog detta ytterligare ett. Pressmeddelandet de släppte bör man granska noga, säger Francois Venter, Deputy Executive Director på Wits Reproductive Health and HIV Institute at the University of the Witwatersrand.
– Jag läste igenom pressmeddelandet och hemsidan ser väldigt amatörmässig ut, även om du tror på det som de gått ut med, så är de flera år tills att de ska börja testa det på riktigt, fortsätter Venter.
Francios Venter kritiserar också att de går ut med att det är ett botemedel när de rapporterar att 99 procent av viruset försvunnit, och det i samband med traditionell medicinering. Det är inte en total eliminering menar Venter och då är det inte heller ett botemedel.
Så även om Zion Medicals pressmeddelande var sant, så innefattar studien bara 9 personer, vilket är helt banalt, avslutar Venter.
Uppdaterad 2018-11-15