Danni Askinis relation till Sverige startade främst i samband med att hon hittade kärleken här. Askini är uppvuxen i Seattle, USA, men 2006 så blev hon kär i en svensk och fram till 2015 var hon i Sverige flera gånger. Men förhållandet tog slut och nu har hon varit i Sverige sedan 9 juli. Men det nuvarande besöket handlar inte om lust, det handlar om överlevnad.

Askini, 36 år, har sedan 90-talet varit en aktiv hbtq-kämpe. Hon är transperson och därför ligger just de frågorna henne närmst om hjärtat. Men hennes aktivism har gjort henne till en måltavla för nazister och vitmakt rörelsen i USA. Dödshot och våld har förföljt henne ända sedan hennes arbete för transpersoners rättigheter börjat uppmärksammats mer.

På grund av detta har hon flytt till Sverige, då hennes arbete i USA är för farligt. Nu önskar hon att få asyl här, men oddsen talar emot henne. Ansökningsprocessen har gått ovanligt fort, något Askini är kritisk mot.

– Jag skickade in min ansökan 3 oktober. Det slutgiltiga beslutet kommer 19 november. Det är alltså bara 44 dagar från att jag ansökte till att jag ska få ett beslut. Om du tycker att det låter som en kort tid, så stämmer det. Vanligtvis så väntar personer på att få sitt asylbeslut i 18 till 24 månader.

Askini säger att migrationsverket har påskyndat ärendet för att det anses vara ett okomplicerat ärende.
– De tycker att jag kommer från en ”funktionerande” demokrati. Risken finns att jag blir utvisad redan i december. Efter ett beslut så går allt väldigt snabbt.

Om hon blir utvisad till USA så kommer hon få sitta på ”men’s immigration detention facility”, boenden som redan kritiserats starkt i medier. Dessutom kommer de hålla kvar henne där, trots att hon är kvinna på sitt pass, för att Trump administrationen först måste säkerställa personers ”rätta identitet”.

– Jag har blivit en måltavla på grund av att jag är en aktivist för transpersoners rättigheter. Allt detta sker också i samband med att New York Times nyligen avslöjade Trump administrationens planer på att radera transpersoners identitet, säger Askini.

Trots många försök och flera uppmärksammade artiklar i medier så tror Askini att hon kommer få ett negativt beslut 19 november.
– Just nu sitter jag med sista förberedelserna inför intervjun. Det känns verkligen som det är allt eller inget. Min magkänsla säger mig att oavsett vad jag säger till migrationsverket så kommer de avslå min ansökan om att få asyl i Sverige.