Svenska kommittén mot antisemitism(SKMA) höll i seminariet ”Hets mot folkgrupp – räcker lagen till?” av anledning till den ökande antisemitiska, rasistiska och nazistiska propagandan i Sverige. Hbtq-personer är en grupp som är utsatta för extremismens och nazismens hat, vilket QX har rapporterat om flertalet gånger.
Demonstrationsfrihet och yttrandefrihetsgrundlagen och hur dessa ska tolkas har under en lång period diskuterats, det nådde sin kulmen i samband med Nordiska Motståndsrörelsens(NMR) demonstration i Göteborg i september förra året. Erik Nord, polischef i Göteborg, deltog i panelsamtalet och seminariet.
”Ett så tydligt hatiskt budskap är uppenbart hatbrott.”
Nord har bland annat kritiserat att man tillåter de som marscherar i uniform, med fanor och en tydlig anti-demokratisk agenda att få demonstrera. Ett så tydligt hatiskt budskap är uppenbart hatbrott.
Det som diskuteras i dagsläget är möjligheten att kunna förbjuda organisationer som har ett tydligt nazistiskt, rasistiskt eller antisemitiskt budskap. Men i nuläget finns det bara utredningar, inget fastställande beslut.
– Vi har inte tagit till oss den FN-deklarationen om att kunna förbjuda vissa organisationer. Det är ett problem i svensk lagstiftning och det gör lagen otydlig, säger Nord.
Finland har bland annat försökt att stoppa NMR:s utbredning genom att förbjuda organisationen. I september i år upplöste Åbo hovrätt NMR i Finland på grund av att de ”utövat verksamhet som väsentligt strider mot lag eller god sed”, skriver hovrätten som stöder sig på föreningslagen.
Hatbrott mot hbtq-personer
Hatbrott som varit riktade mot hbtq-personer har dock sedan 2011 haft en stadig nedgång. 2011 anmäldes 854 hatbrott där sexuell läggning var motivet. 2016 var den siffran 553.
Däremot har de transfobiska anmälningarna ökat med 85 procent sedan 2012, enligt BRÅ.
Enligt åklagarmyndigheten är definitionen av hets mot folkgrupp följande:
”Att offentligt sprida uttalanden som hotar eller är nedsättande om en grupp av personer, med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.”
Uppdaterad 2019-09-19