Rizwan Elahi, tidigare ordförande för SSU Skåne och 11:a på riksdagslistan. Han representerar en kontroversiell moské från Ahmadiyyarörelsen, vars imam gjort homofoba uttalanden. Elahai ska själv ha sagt att ateism är en ”omoralisk idé”. Han har sedan sagt att kommentarerna tagits ur sin kontext och han förnekar att det har funnits en falang inom SSU Skåne.
Mötesdeltagare från SSU Skånes årsmötet 2017 har dessutom rapporterat om att en debatt handlade om huruvida homosexuella ska få donera blod på samma sätt som heterosexuella. Sverige är ett utav de första länder som tillåter homosexuella män att donera blod, förutsatt att de inte haft sex med en annan man på 12 månader. Motionen som lades fram handlade om att alla som är friska ska få donera blod på samma villkor.
Det var här debatten uppstod och flera mötesdeltagare rapporterade om vilda diskussioner.
– SSU Malmö och Hässleholm sa att homosexuella är smutsiga och har större risk att få sjukdomar för de ”ligger runt i större grad”, vilket inte stämmer, säger en SSU medlem till Expressen.
Philip Botström, SSU:s ordförande, vill gå till botten med uppgifterna som kommit fram.
– Uttrycker man sig homofobiskt har man inget i SSU att göra, säger han till DN.
SSU:s förbundsordförande Philip Botström höll i tisdags ett extrainkallat möte. Där fattades tre beslut.
1. De personer som uttryckt sig kontroversiellt och fortfarande har uppdrag inom SSU har blivit ombedda att lämna sina uppdrag med omedelbar verkan.
2. Samtliga medlemmar inom SSU, i hela landet, tvingas skriva på en kandidatförsäkran med en utförlig redogörelse för SSU:s grundläggande värderingar.
3. SSU Skåne ska återkomma till förbundsstyrelsen med en åtgärdsplan för hur de kan återskapa det förtroende som skadats.
Uppdaterad 2021-12-06