Idag lever Patrick i Dalarna. Han delar sin tid mellan pojkvännen och fotbollsplanen, två passioner. Tidigare har han spelat för Dalkurd men sedan januari i Borlänges Bullermyren IK.
– Jag känner mig älskad och accepterad här. Sverige är inte emot homosexuella personer som jag.
Tiden som ledde fram till flykten från Uganda kantades av helt andra känslor. Dåvarande pojkvän hade mördats efter deras läggning blivit känd och Patrick var efterlyst av polis. Vägen ut blev en plats i ett ugandiskt fotbollslag som skulle få delta i Gothia Cup 2014, världsungdomscupen som hålls i Göteborg årligen sedan 1975.
I Sverige sökte han asyl och spelade fotboll. Men i hemlandet fortsatte sökandet efter Patrick. I den nationella tidningen Red Pepper kan vi läsa om honom.
”Polis i Kampala jagar efter en känd röv-borrare. Patrick Mulyanti, som uppskattas vara i sena tonåren alternativt tidiga 20-årsåldern, är efterlyst av polis i Mengo och Wakiso efter att ha lurat andra ungdomar till att begå onaturliga sexualbrott som är grovt kriminella i hans land”
Artikeln publicerades både i tryck och på nätet med en rubrik om efterlysning. Till texten finns en bild på Patrick, stående i en röd fotbollströja.
Efter flera vändor hos Migrationsverket står dock Patricks dom klar. Han kommer att skickas tillbaka till Uganda. Enligt Migrationsverket med efterföljande Migrationsdomstolar är hans asylberättelse för vag och därför bedöms han inte som trovärdig i sin sexuella läggning och har inget skyddsbehov i Sverige.
Det är något som hans fotbollstränare, den före detta allsvenska spelaren Prince Etuwe, har svårt att förstå.
– Det är så sorgligt att han har hittat hit där han kan få vara sig själv och så får han inte någon hjälp. Jag själv är från Nigeria och om man är gay där så hamnar man i fängelse i 14 år. Men i Uganda, där Patrick kommer ifrån, dödar de dig på fläcken, säger Etuwe och fortsätter:
– Beslutet är fel. Patrick är öppet gay. Ibland kommer han till träningen med sin pojkvän. De ser alltid glada och lyckliga ut. Jag förstår inte varför man inte tror på honom, du kan ju inte leva det du inte är.
I laget är hans läggning ingen nyhet och enligt Patrick själv har han bara blivit bemött med pepp och support.
– I Sverige spelar det ingen roll vilken läggning man har. Här lever man som en familj, och så gör vi också i laget. Vi stöttar varandra oavsett religion, läggning eller annat. Vi bryr oss bara om fotboll och fotboll är det enda språket vi talar.
– Patrick är en mycket uppskattad spelare och jag hoppas att fotbollen kommer kunna ändra hans situation, avslutar tränaren.
Uppdaterad 2020-08-12