På ”Human rights conference” träffas hbtq-aktivister, politiker och människorättskämpar från hela Europa och utbyter erfarenheter. Medan hbtq-rättigheter i vissa europeiska länder har stärkts har de försvagats i andra. I Turkiet har till exempel pride som tidigare varit tillåtet förbjudits, vilket man kan få veta mer om under programpunkten ”LGBT+ rights in the Western Balkans and Turkey”, som hålls på ”Human rights conference” i Europride house.

Konferensen gästas av bland annat EU-parlamentariker, ministrar och hbtq-aktivister som försöker hitta sätt att stärka hbtq-personers rättigheter i Europa.

– Det finns ett stort intresse av att diskutera hbtq-frågor på europeisk nivå och förhoppningsvis kan vi lära av varandra, säger Erika Larsson, som varit med och arrangerat konferensen.

Daina Ruduša från ILGA.
Men även i Sverige tycks det finnas jobb att göra. Sverige hamnar nämligen först tia på ILGA:s hbtq-ranking för Europa. Malta toppar listan.

– Folk blir alltid förvånade när de får veta att Sverige ligger tia. De tror oftast att Sverige toppar. Men vi har tittat på det politiska systemet och lagar och inte hur det är att leva i landet, säger Daina Ruduša, som jobbar för ILGA.

 

Hur kommer det sig att Sverige hamnar tia och Malta först?

– I Malta bestämmer man själv vad man vill definiera sig som och det räcker att man säger att man är transperson. Det är inget läkaren måste godkänna. Det är ett exempel. För att hamna högre upp på listan skulle Sverige bland annat behöva göra mer för transpersoner och intersexuella, säger Daina Ruduša.

På fredag klockan 15.00 i Europride House pratar Daina Ruduša mer om hbtq-rankingen och om utmaningar för hbtq-personer i Europa.

ILGA:s topp tio

  1. Malta
  2. Belgien
  3. Norge
  4. Storbritannien
  5. Finland
  6. Frankrike
  7. Portugal
  8. Danmark
  9. Spanien
  10. Sverige

Här kan du se hela Europas ranking.