Vad kan vi förvänta oss från din kväll på Regnbågsscenen?

– Förutom det satta programmet ska jag försöka fylla upp scenen med så många nyanser av regnbågen som jag kan. Det kommer vara väldigt högt, lågt, vilt, lugnt, spontant och planerat. Det jag är inkallad för att göra är att lyfta upp ganska seriösa ämnen på ett respektfullt men även humoristiskt sätt mellan akterna. Humor som ger en klump i magen. En underton av något seriöst vill jag uppnå. Det är ju ändå Pride så det ska vara kul och underhållande men det är också det perfekta tillfället att lyfta seriösa ämnen och sprida kunskap vidare.

Hur viktigt är det att prata om genus på Europride?

– Jag tycker det är jätteviktigt att vi lyfter upp genusfrågan för det finns en stor skillnad mellan hetero- och homokultur när det gäller medvetenhet kring genus. Vi som lever i en hbtqi-kultur tvingas ju in i den existentiella frågeställningen som många heterosexuella inte behöver. Vi behöver ju tänka på sexualitet men identitet utifrån ett helt annat sätt där genus blir ett viktigare perspektiv för oss för man måste fråga mer ”Vem är jag?” Istället för att följa fotspår. Det är ju väldigt aktuellt för oss att prata om genus framför allt när man har en blandat heterosexuell publik. Vi lever inte i en självklarhet som de kanske gör. Men också få fler att känna sig inkluderade. Man behöver vidga genusbegreppet, att det inte är realistiskt med två poler utan att det är bredare än så. Så fler kan känna sig inkluderade i det vardagliga livet.

Du kommer prata en del om mode och kläder. Vilken roll har de på EuroPride?

– Jag kan aldrig stå inför en publik utan att prata om mode. Jag jobbar till vardags som kostymör och är modevetare i grunden så det är ju vem jag är. Rent allmänt tror jag Pride eller Europride blir ett tillfälle att ta ut svängarna för många. Att se bortom de normativa könsstereotyperna som vi lever i. Att känna sig mer fri och uttrycka sina färger mer än de satta färgerna för en själv. Och på så sätt blir det viktigare att lyfta upp det så man kan ta med sig det ut i livet efter den här veckan och fortsätta ta del ut av den man själv vill vara mer än den som samhället bestämmer att man ska vara.

Vad betyder Pride och årets tema ”Redo för nästa steg” för dig?

– Årets tema har en ganska alternativ betydelse för mig personligen. Jag har ju tioårsjubileum på Pride och bestämde mig att när jag kliver in i mitt nya årtionde av Pridefestivaler att mer kliva fram, göra mig själv mer synlig och hörd. Jag har genom föreläsningar strävat efter att hjälpa människor och bygga begrepp genom skratt och kärlek. Och nu vill jag göra det inom våra egna gaykultur. Så ”Redo för nästa steg” för mig är att kliva ut, göra andra redo för fortsätta utöka samhället med en ny typ av kärlek och kunskap. Utveckla det svenska samhället som vi lever i.

Hur kommer du själv fira Pride? Kommer du gå i paraden?

– Jag jobbar som bara den hela Pride men den tid jag inte jobbar kommer jag fira med min familj. Jag har fått nästan hela att komma till Stockholm. Mest speciellt blir det att jag ska fira Pride med min systerdotter på elva månader, det är hennes första festival. De kommer vara väldigt kul att ha med mig hela fredagen men även paraden även om vi kanske inte kommer gå tillsammans. Mig kommer man hitta på ett flak och familjen bakom ”Stolta föräldrar och syskon”. Men… jag kommer nog hinna med någon fest också.

Datum/tid: fre 3 aug 16:00

Uppträdanden

Plats: EuroPride Park (Regnbågen)

Östermalms IP, Södra Fiskartorpsvägen 2