Sedan i måndags sitter Sara Mats Azmeh Rasmussen utanför Islamsk Råds lokaler i centrala Oslo. Hon protesterar mot att rådet, som samlar olika islamiska församlingar och organisationer i Norge, inte entydigt motsatt sig dödsstraff för homosexuella handlingar.
Sara Mats Azmeh Rasmussen, är född i Syrien, norsk medborgare boende och verksam i Stockholm som skribent, bland annat för norska Aftenposten och Humanisterna. Hon beskriver sig för tidningen Verdens Gang som transperson och lesbisk.
Under dagen har hon inlett en hungerstrejk och kommer enligt Vg.no att sitta från nio till nio varje dag fram till att Islamsk Råd ”sänder ut ett pressmeddelande där de otvetydigt tar avstånd från dödsstraff mot homosexuella”.
Under onsdagen har Islamisk råd lagt ut på sin hemsida att man ”inte önskar en eftersöker dödsstraff för homosexuella”. Rådet beklagar samtidigt att man ”fortsatt presenteras felaktigt i samhällsdebatten”, men slår också klart fast att ”homosexuell praktik är förbjudet enligt islam”. Azmeh Rasmussen är inte nöjd med Islamsk råds uttalande på nätet utan vill ha ett tydligare avståndsstagande från dödsstraff som utdöms i religionens namn.
Islamsk råd fick 2007 frågan om hur man ställer sig till de dödsstraff som utdöms i länder där islam är statsbärande religion och om man anser att det bör införas i Norge.. Rådet gick till en europeisk-muslimskt fatwa råd för svar vilket skapade ytterligare uppståndelse i Norge. Frågan har därefter poppat upp och Islamsk råd sa 2009 att man inte önskar dödsstraff för homosexuella handlingar eftersom man respekterar norsk lag. Däremot är man inte helt tydlig vad gäller dödsstraff i muslimska länder. Nu pressas man åter på svar i samband med Sara Mats Azmeh Rasmussens enpersonsprotest.
Tidigare i veckan kom Stortingspolitikern Arild Stokkan-Grande (Arbeiderpartiet) på besök och gav Azmeh Rsamussen sitt stöd. Han jämförde i Vg.no Azmeh Rasmussens kamp med den norske hbt-legendaren Kim Frieles tydliga kamp på 60-70-talen. Humanistiska grupper i Norge är också aktivt engagerade till stöd för Azmeh Rasmussen.

Norsk politiker vägrade ta avstånd från dödsstraff Islamisk Råd ber om fatwa-råd i homofrågor