I tisdags slöts en överenskommelse mellan Socialdepartementet och Sveriges kommuner och landsting som gäller en del av de statliga miljoner som för detta år avsätts till insatser mot hiv/aids.
I överenskommelsen som gäller 2011-2013 nämns inte specifikt gruppen män som har sex med män som prioriterad grupp. I den nationella handlingsplanen är dock detta en av de grupper som prioriteras fram till och med nästa år.
Överenskommelsen gör en prioritering av ”migranter och andra riskutsatts grupper med utländsk bakgrund”, liksom att motverka stigmatisering och diskriminering av personer som lever med hiv/aids och ge stöd åt dessa och deras närstående.
I överenskommelsen påpekas att stödet inte får bli ett organisationsbidrag utan måste handla om projekt kring hiv/aids och att verksamheter av riksintresse skall prioriteras.
RFSL oroar sig idag över att gruppen män som har sex med män inte nämns som prioriterade.
— Det är mycket problematiskt att dra ner på hiv-preventionen för män som har sex med män samtidigt som antalet nydiagnostiserade ökar. De prioriterade områdena för hivpreventionen i Sverige måste vara grundade i hur verkligheten ser ut och fokuset för de preventiva insatserna måste vara tydligt, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL.
— Läser man den nationella strategin och fortsätter med att läsa de olika överenskommelserna som kommer varje år är det svårt att förstå vad regeringen vill. Vad som egentligen är prioriterat är extremt otydligt. Med ett sådant bristande fokus blir det omöjligt att driva en effektiv hivprevention, fyller Christian Möllerop i. Hen är vice förbundsordförande i RFSL och RFSL:s representant i nationella HIV-rådet.
RFSL kräver i sin kommentar till uppgörelsen att det hivpreventiva arbetet skall följa ”den epidemiologiska utvecklingen” och insatser skall ”riktas mot de grupper där smittöverföring sker i stor omfattning”.

Socialdepartementet svarar RFSL: ”Missförstånd av RFSL”