I oktober publicerade den ugandiska tidningen Rolling Stone bilder på 100 ugandier man påstod vara homosexuella. Tidningen stoppades tillfälligt av men har sedan kunnat fortsätta sin hets mot landets hbt-personer. Minst fyra personer har blivit utsatta för våld som direkt följd av publiceringen.
Rolling Stone har även pekat ut homosexuella som orsak till terror i landet.
Nu har Vincent Musoke-Kibuuke, domare i en högre domstol, förbjudit medierna att publicera namn och bild på personer man anser är homosexuella. Domen kommer efter att en grupp hbt-aktivister via advokaten John Francis Onyango önskat ett beslut om ett permanent föreläggande mot tidningens outande.
– Beslutet sträcker sig dock även till andra medier, förklarar advokaten för nyhetsbyrån AFP efter att man fått igenom sin begäran.
Domen gav även hbt-aktivisterna ett skadestånd på ca 5000 kronor var.
Det lagförslag från 2009 som innebär att dagens förbud mot homosexuella kontakter skulle skärpas med bland annat krav på att ange homosexuella och dödsstraff för hiv-positiva som har sex med personer av sitt eget kön, ligger fortsatt på is. Efter omvärldens kraftfulla protester, bland annat Sveriges, har ett beslut om lagförslaget skjutits på framtiden.

Tidigare artiklar om Uganda

”Häng homosexuella” uppmanar tidning i Uganda Skrämmande dokumentär om hatpredikanterna i Uganda Birgitta Ohlsson tror att ”antihomo”-lag skrotas

Mathildas film om Uganda prisad


450 000 signaturer mot antigay-lag

Antigayprotest i Uganda

Bistånd till Uganda kan omprövas ”Stoppa biståndet till Uganda om antihomo-lag antas” Bildt svarar om Uganda Protester och böner mot antihomolag i Uganda Amerikanska kyrkor bakom ny lag i Uganda Nytt lagförslag hotar i Uganda Hetskampanjerna fortsätter i Uganda