Den fjärde maj meddelade Svenska Akademien att de inte kommer att dela ut Nobelpriset i litteratur 2018, istället ska två pris delas ut 2019. Detta för att skapa distans efter skandalvåren och ” återskapa förtroendet för verksamheten innan nästa litteraturpristagare utses”.
Dagar efter meddelade den feministiska debattören Alexandra Pascalidou att hon istället för att vänta på den gamla akademiens eventuella återhämtning skulle bilda en ny akademi.
– Det finns så många fantastiska människor i det här landet som kan göra det istället. Vi kan tillsätta en akademi med den tyngd, kunskap och kompetens som krävs. En akademi som är i takt med tiden, sade Pascalidou till DN.
En av dessa fantastiska människor som nu ska styra upp i Nobel-kaoset är författaren, QX-krönikören och flatlegendaren Mian Lodalen.
– Igår bildades Nya Akademin och styrelsen tillsattes. Till skillnad från föregångaren är Nya Akademin transparent och alla som vill delta i arbetet är välkommen. Idag är det allt ifrån författare, arkitekter, designers, litteraturvetare, socionomer, innovatörer, forskare, advokater och kulturarbetare i gruppen, alla är välkomna. Det är verkligen fantastiskt att vara en del av så många kreativa och smarta hjärnor, säger hon till QX.
När blev du tillfrågad att vara med?
– För ett par veckor sedan, och jag blev mycket hedrad.
Hur kommer ert arbete att se ut?
– Igår bildades sju kommittéer som kommer att arbeta med allt ifrån själva priset till prisutdelningen och den storslagna festen.
När kommer det första alternativa Nobelpriset tillkännages?
– Vi följer tidigare akademiens tidsplan och tillkännager priset i oktober och priset delas ut runt den tionde december.
Vad får pristagaren?
– Vi jagar finansiärer nu, och där hoppas vi på att alla som liksom vi känner att världens största och viktigaste litteraturpris ska delas ut även i år vill vara med och bidra. Priset ska vara en ansenlig summa.
Vad skulle du säga om Svenska Akademien ringde upp och erbjöd dig en stol?
– Aldrig någonsin. Hela upplägget med deras stadgar från 1786 borgar varken för transparens eller demokrati och är ohyggligt otidsenligt. Bakom lyckta dörrar sker tills sist alltid något skamligt. Det har han helt rätt i Jonas Gardell. Vi vill visa världen att det går att dela ut ett fint litteraturpris utan jäv och sexism.
– Dessutom ser jag ingen poäng i att vara kvar i dåtiden, jag vill vara en del av framtiden.
Läs mer om Nya Akademin på dess Facebooksida.
Uppdaterad 2018-05-16