Sverige är ett av de länder som valt att inte följa FNs rekommendationer kring hur lagar om hiv och aids skall utformas. Bakom detta ligger att Sverige har en informationsplikt och därmed en möjlighet att döma hiv-positiva som haft sex utan att berätta för sin partner om sin status.
FNs organ för aidsbekämpning, UNAIDS, rekommenderar länderna att inte kriminalisera oavsiktlig överföring av hiv. Syftet är att kriminalisering, förutom att avsiktligt smitta en annan person, försvårar arbetet för att förebygga hiv/aids.
— Sverige bidrar med 266 miljoner till UNAIDS:s arbete och tycker alltså uppenbarligen att arbetet är viktigt, samtidigt struntar vi själva fullständigt i rekommendationerna som kommer från samma organ, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL som på Världsaidsdagen kräver att Sverige avskaffar informationsplikten som man menar försvårar arbetet med att förebygga smittskridning.
— Sverige är kritiskt när andra länder inför försvårande lagstiftning, men vi bryr oss inte om att ändra vår egen. Det är en märklig dubbelmoral som riskerar att undergräva Sveriges trovärdighet, säger Ulrika Westerlund.
I utspelet påpekar RFSL att ett viktigt mål för är att få människor att vilja testa sig. Lagar och attityder som stigmatiserar och skapar ett ”vi och dom”-tänkande motverkar detta.
— Sex med en person som lever med hiv och medicinerar är mindre riskfyllt än sex med en nysmittad person som inte är testad – det går inte att använda information om vem som lever med hiv som en preventionsstrategi. Alla har ett ansvar att skydda sig, säger Christian Möllerop, vice förbundsordförande och RFSL:s representant i Nationella HIV-rådet.