Årligen betalas 80 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar ut till runt 45 olika trossamfund som sökt statligt stöd, rapporterar TT.
Senast fick Equmeniakyrkan, Pingströrelsen och Romersk-katolska kyrkan mest i bidrag och landade mellan 11 och 8 miljoner var för ett år, skriver Aftonbladet.
Igår fick kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke (MP) en utredning av statsvetarprofessorn Ulf Bjereld. I den kan hon läsa hans förslag på hur staten i framtiden ska ge bidrag till trossamfund.
Han föreslår att bidragstagande samfund måste uppfylla demokratikrav för att ha rätt till stödet.
De stärkta demokratikraven är att trossamfundet inte får uppmana till våld, tvång eller hot. De får inte heller kränka barns rättigheter eller aktivt motarbeta demokratin – för då blir det inget bidrag.
Däremot behöver de inte tillåta kvinnliga präster eller samkönade äktenskap för att ta del av skattebetalarnas pengar.
Igår meddelade också Socialdemokraterna att de vill förbjuda religiösa friskolor.
QX har frågat Öppna Moderaterna, HBT-socialdemokraterna och EKHO – ekumeniska grupperna för kristna hbtq-personer hur de ser på förslagen för statliga bidrag. Och på det möjliga förbudet av religiösa friskolor.
Fredrik Saweståhl, Förbundsordförande Öppna Moderaterna
Trossamfund som inte tillåter samkönade äktenskap eller kvinnliga präster föreslås fortsatt kunna söka statligt stöd. Vad tycker du om det?
– Staten ska inte stödja organisationer som diskriminerar kvinnor och hbtq-personer. Man ska inte ge skattebetalarnas pengar till organisationer som är homofoba eller transfoba. Vilket betyder att man i stort sett inte kan ge bidrag till något religiöst samfund alls som det ser ut idag.
Socialdemokraterna vill förbjuda religiösa friskolor. Är det bra eller dåligt för hbtq-studenter?
– Det här ska man nog vara försiktig med. Här drar man ett likhetstecken mellan att vara religiös och inte följa skollagen. Vi vet att det finns skolor som inte lever upp till läroplanen. Men de flesta av de konfessionella skolorna har ju faktiskt inte haft det problemet.
– Det här förbudet handlar mer om att regeringen vill klämma åt friskolor och begränsa valfriheten. Det finns ett par skolor som måste stängas men det borde göras genom att skolinspektionen får spända muskler.
Sören Juvas förbundsordförande HBT-Socialdemokrater
Trossamfund som inte tillåter samkönade äktenskap eller kvinnliga präster föreslås fortsatt kunna söka statligt stöd. Vad tycker du om det?
– Det är två delat. Dels utifrån Europakonvention som reglerar vad staten får lägga sig i när det kommer tilltrossamfund där religionsfriheten är absolut, vilket är bra.
– Men den i sig reglerar inte huruvida staten får ge bidrag till trossamfund eller inte. Det man har tittat på i den här utredningen är vilka kriterier som svenska staten ska ha för att ge statligt stöd. Det är en annan sak.
– Jag har svårt att se varför man inte löper linan ut och lägger ett förslag där man säger; ni får tro vad ni vill, men för att vårt bidrag ska ni ha en syn som vilar på mänskliga rättigheter och inte göra skillnad på människor.
– Självklart ska alla ha sin religionsfrihet men här pratar vi om vilka krav staten ställer på de som tar emot skattebetalarnas pengar. Jag tycker inte man ska blanda ihop de två delarna.
Socialdemokraterna vill förbjuda religiösa friskolor. Är det bra eller dåligt för hbtq-studenter?
– Jag tycker det är bra. Det här är något som gynnar hbtq-personer som på en del religiösa friskolor är väldigt utsatta i hänvisan till tro. En annan viktig aspekt är frågan om kön. Många skolor behandlar unga killar och unga tjejer olika på grund av kön, och det är just på de religiösa skolorna som vi ser det.
– Men det här förslaget fångar inte alla problem. Det viktiga är att skolinspektionen får ett vassare vapen i sin hand så att de kan ta hand om de orimligheter som vi ser på flera skolor – även de kommunala.
Johanna Wickberg, Förbundsordförande EKHO – kristna hbtq-personer
Trossamfund som inte tillåter samkönade äktenskap eller kvinnliga präster föreslås fortsatt kunna söka statligt stöd. Vad tycker du om det?
– Det är klart att det är problematiskt att det ges statligt stöd till kyrkor som inte viger samkönade par eller erkänner kvinnliga präster, med undertexten att de är sammanhang där hbtq-personer riskerar att fara illa och kvinnor inte helt och fullt äger sin egen röst.
– Samtidigt har vi religionsfrihet i Sverige som i första hand inte innebär frihet från religion, utan till sin religion. Jag tycker de samfund som berörs ska börja notera att de mottar statligt stöd samtidigt som det blir uppenbart att civilsamhället börjar ställa krav. Rätten till stöd från en demokratisk stat medför skyldigheter till demokratisk organisering.
– Många kyrkor utgör samtidigt en oerhörd kraft i samhället och fungerar som skyddsnät för de som faller mellan stolarna, människor i alla åldrar kan finna stöd i kyrkliga sammanhang, också hbtq-personer. Jag har stor respekt för det arbete som många kyrkor gör. Så frågan är snarare vad vi skulle uppnå med ett indraget stöd till de kyrkor som gör mycket gott men som kommer till korta i hbtq-frågor? Jag tror på att arbeta snarare med samtal än med straff och hot som snarare riskerar att bli en backlash för hbtq-personer i dessa sammanhang.
Socialdemokraterna vill förbjuda religiösa friskolor. Är det bra eller dåligt för hbtq-studenter?
– Jag är skeptisk till förslaget om att förbjuda så kallade ”religiösa friskolor”. Varför skulle en kyrklig huvudman för en friskola vara sämre än ett riskkapitalbolag?
– Det är skolinspektionens ansvar att se till att skolorna följer läroplanen. Alla skolor är ansvariga för tryggheten för sina hbtq-elever, oavsett om det är en kommunal skola, en friskola som ägs av en en kyrka eller ett företag som plockar ut skattemedel ur skolan som ekonomisk vinst till aktieägarna.
Uppdaterad 2018-03-19