Diskrimineringsombudsmannen och Tele2 har gjort en förlikning efter att en kvinna utsatts för sexuella trakasserier när en telefonsäljare förstod att hon lever med en kvinna.
Telesäljaren som arbetade på ett telemarketingföretag sålde tjänster åt Tele2.
När han förstod att kvinnan han talade med levde med en annan kvinna övergick säljsamtalet till trakasserier och kränkningar.
Säljaren ifrågasatte att två kvinnor kan leva ihop. Han tyckte det var ”hot” med lesbiska och samtalet utvecklades till sextrakasserier.

Diskrimineringsombudsmannen tog sig an ärendet efter anmälan och beslutade sig för att stämma Tele2 i domstol. DO erbjöd dock först en förlikning som Tele2 accepterat.
Tele2 beklagar händelsen och lovar att förutom ett skadestånd på 30 000 till den utsatta kvinnan även se över sitt antidiskrimineringsarbete med telemarketingbolag man köper in tjänster av.
– Homo- och bisexuella personer möter fördomar i många vardagliga situationer. Att bli bemött på det här sättet i sitt eget hem är en dubbel kränkning, säger diskrimineringsombudsman Katri Linna i ett pressmeddelande i samband med förlikningen.