I veckan står Malmö i centrum för Europas transrörelser. Den tredje europeiska konferensen för TransGenderEurope, TGEU, hålls i stan i samband med att Regnbågsfestivalen hålls. Temat för konferensen är ”omfamna mångfalden”.
Konferensen öppnas på torsdag med en videohälsning från Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, Thomas Hammarberg som vid World OutGames i Köpenhamn presenterade en gedigen rapport om hur Europas länder skall agera för transpersoners rättigheter.
Organisatörer från svensk sida är RFSL och RFSL-Ungdoms förbund och Malmöavdelningar, transvestitföreningen FPES och Intersexuellas organisation Inis.
Varför blev det just Malmö som står värd i år?
– Det var ett val som gjordes på ett transpolitiskt möte på Malta förra hösten, berättar RFSLs förbundsordförande Ulrika Westerlund. Malmö presenterade sin ansökan och alla tyckte det lät intressant. En orsak är nog att Sverige är ganska synliga i transpolitiska frågor så man tyckte det var passande.
Konferensen består dels av en mer öppen del dit intresserade kan komma för att delta i workshops och dels ett mer sedvanligt årsmöte för TGEU, där styrelse väljs. Senast konferens hölls var 2008 i Berlin och den första genomfördes i Wien.
– Det är en tung lista av talare som kommer till konferensen i Malmö!
– TGEU är en mycket proffsig lobbyorganisation som arbetar med att knyta till sig kontakter med tunga politiker, säger Westerlund. Från vårt håll har vi bjudit in ”tunga spelare” på hemmaplan som Lars-Erik Holm från Socialstyrelsen och Katri Linna från Diskrimineringsombudsmannen.
De transpolitiska frågorna på Europeiskt plan liknar till stor del de som drivs i Sverige. Just nu, berättar Ulrika Westerlund, arbetas det hårt för att avskaffa den psykiatriska sjukdomsklassificeringen av transidentiteter. Rätten att ändra namn och juridiskt kön utan krav på medicinska åtgärder är andra områden som drivs såväl här hemma som i Europa.
– Vår tidigare namnlag resulterade i många höjda ögonbryn i andra länder, berättar Westerlund på min fråga om Sverige utmärker sig i ett europeiskt perspektiv.
– Men genom domen i Regeringsrätten är det delvis löst. Och steriliseringskravet finns lite här och var i Europa, men det ser olika ut i olika länder. I fler europeiska länder kan man få mindre åtgärder utförda utan att ”gå hela vägen”. Här har Sverige en hårdare syn.
En förening som inte deltar på konferensen är Patientföreningen Benjamin som organiserar transsexuella och före detta transsexuella. Där finns en kritisk hållning till begreppet ”transperson” och diskussionen om ”tredjekönsidentitet”.
– Vi upplever att det på senare år blivit en sammanblandning som lett till ännu mindre förståelse, säger ordföranden Görel Nilsson vars förening talar om transsexualitet som ett biologiskt tillstånd som åtgärdas genom könskorrigerande behandling.
– Ni säger att transsexuella och före detta transsexuella känt sig kränkta av begreppen som hbt och transperson.
– Ja absolut, svarar Görel Nilsson. För det första är man inte transsexuell utan man eller kvinna. Att då bli behöva bli omnämnd som transperson, det förstår jag inte hur man kan försvara. En som har cancer benämns ju inte som ”cancerperson”.
Görel säger att transvestism och transpersoner inte är detsamma som transsexuella, men understryker att det inte innebär att ”vi ser ner på andra”.
RFSLs Ulrika Westerlund känner igen diskussionen men understryker att det är en ”väldigt liten minoritet” i den internationella transrörelsen som intar Benjamins position.
– Man hör dem relativt ofta i relation till hur få de är, säger Westerlund och påpekar att föreningen är ensam bland organisationerna i Sverige som arbetar med transpolitiska frågor om det synsättet.
Totalt är det 200 personer som anmält deltagande i TGEUs konferens i Malmö och det finns möjlighet för de som vill att betala deltagaravgift på plats för att vara med på diskussioner och workshops.
Vid konferensen talar förutom Thomas Hammarberg via video, Lars-Erik Holm och Katri Linna även den italienska parlamentsledamoten Vladimir Luxuaria liksom en rad europeiska politiker och engagerade i mänskliga rättighetsfrågor.
Konferensen gör ett uppehåll under lördagens för att delta i Regnbågsparaden. På lördagen blir det dessutom mottagning i Malmö Stadshus för delegaterna.
Uppdaterad 2016-12-01