Förslaget från en grupp konservativa akademiker om att göra samkönat sex samt sex innan äktenskap straffbart med upp till fem år i fängelse har röstats ner med en mycket knapp majoritet, fem emot och fyra för.

När domen lästes upp imorse svensk tid jublade indonesiska hbtq-aktivister. RFSL är på plats i Indonesien och har intervjuat Yuli Rustinawati som är ordförande för hbtq-organisationen Arus Pelangi.

– I morse kom beslutet att Indonesien avvisar förslaget om att kriminalisera homosexuella relationer mellan vuxna, säger hon och fortsätter:

– Det ligger kärlek i luften. Efter en lång process på nästan ett år kan vi i dag andas ut och njuta av det positiva beskedet.

Indonesien har under det senaste året hamnat i rampljuset för sin aggressiva aktivitet och diskriminering mot homosexuella. I maj i år greps 141 män i en massiv polisinsats mot en bastuklubb och i oktober arresterades ytterligare 50 män på samma grunder.

Indonesiska myndigheter har beskrivit klubbarna som ”spa för homosexuella”. Myndigheter hävdar att männen har brutit mot landets så kallade pornografi- och prostitutionslagar med straff på upp till sex års fängelse.