Nu kräver hon sin anställning tillbaka. Attityden till öppna homosexuella inom försvarsmakten börjar förändras, bland annat om att framträdande opinionsbildare som Lady Gaga olika organisationer inom hbt-rörelsen satt ljuset på problematiken. I attitydundersökningar bland befolkningen finns det ett ökat stöd för att avskaffa diskrimineringen av hbt-personer inom försvaret. Nu diskuteras det om senaten kommer att fatta beslut nästa vecka som kommer att öppna upp möjligheten för homo och bisexuella att slippa hemlighålla sin sexuella läggning, rapporterar SR Ekot.

1993 instiftades policyn ”don’t ask, don’t tell”, det vill säga ”fråga inget, säg inget”. Regeln säger att homo- och bisexuella får tjänstgöra inom försvaret så länge de hemlighåller sin sexuella läggning. Går en anställd ut och berättar om sin hbt-status är detta skäl för avsked. Sjuksköterskan Margaret Witt är långt ifrån ensam. Från det att lagen togs i bruk har cirka 14 000 personer fått sparken för att de är bögar eller lesbiska.

Förra veckan slog en federal domstol fast att homoförbudet går emot den amerikanska grundlagen och representanthuset har röstat för regelns avskaffande. Det amerikanska försvaret håller på med en egen utredning i frågan, och många från den republikanska sidan vill vänta med beslut i representanthuset till dess rapporten är klar. I höst är det val till kongressen och flera organisationer för hbt-rättigheter vill att omröstningen sker innan kongressvalet. Demokraterna deklarerar att de vill ta upp frågan redan nästa vecka.