Det har inte bara firats inte bara i Kaliforniens gayvärld den gångna veckan. Medan en federal domstol på lägre nivå tog ett beslut om att upphäva förbudet för likakönade par att ingå äktenskap i Kalifornien, var det ett utslag i den federala konstitutionsdomstolen i Mexiko som fick gaykvarteren i ”Zona Rosa” att explodera i torsdags.
Striden om den genom folkomröstning införda förbudet mot likakönade pars äktenskap i Kaliforninen, kommer nu gå vidare upp genom det amerikanska domstolsväsendet. Först när Högsta domstolen, där det idag inte finns en säker majoritet för delstaternas rätt att införa könsneutrala äktenskapslagar, gjort sin bedömning blir det klart om det anses strida mot konstitutionen att förbjuda likakönade par att ingå äktenskap.
I Mexico City antogs den 22 december förra året en lokal lagstiftning som öppnar för likakönade par att ingå äktenskap.
Lagen har överklagats till Mexikos konstitutionsdomstol. Federala åklagare menade att delstatens lagändring strider mot det konstitutionella skyddet för familjen. I torsdags kom utslaget som blev att Mexico Citys lagändring inte strider mot landets konstitution.

Lady Gaga & Ricky Martin jublar: Anti-gayäktenskapslagen bryts upp Första fem ”äkta” paren i Mexico City Första äktenskapen på väg i Mexiko Mexico City inför homoäktenskap