Mot bakgrund av flera oroande rapporter om hur hbtq-ungdomar mår i Sverige idag säger RFSL-Ungdoms ordförande Felix König att instaserna från samhället sida är för få.
– Alldeles för få kommuner och landsting tar sitt ansvar att se till att det finns mötesplatser för regionens hbtq-ungdomar. All forskning visar att mötesplatser är det enklaste och bästa sättet att förbättra hälsan bland hbtq-ungdomar, säger Felix König.
Ungdomsförbundet prisade tidigare i år ett av de få initiativ som tagits för att ge hbtq-ungdomar en mötesplats, B Free, i Karlstad. Och under året har Stockholms alternativa mötesplats, Egalia, kämpat hårt för sin överlevnad bland annat med hjälp av privata stödpengar.
– En mötesplats där man kan känna sig sedd, träffa andra som en själv, och få nya kompisar, kan förändra många ungas liv. Fler kommuner borde satsa på sina hbtq-ungdomar, menar Felix König.




* HBTQ.
På senaste tiden har begreppet hbtq börjat användas allt flitigare av den hbt-politiska rörelsen i Sverige. H står för homosexuell, b för bisexuell, t för transperson och q för queer.
I Norge används begreppet lhbt – där l står för lesbisk och i Danmark används begreppet lgbt eller hbt. I Finland har Pride-rörelsen utökat till att säga hbtiq där i står för intersexuell.