En av Prides mest spännande programpunkter närmar sig. Klockan 17.00 idag kan du lyssna till ett panelsamtal med sexarbetare på Pride House.
– Själva Priderörelsen startades av rasifierade sexarbetare, queers och trans. Vårt Pridedeltagande handlar om att knyta samman. Vi går igenom lite av samma kamp. Inte exakt men det är samma fördomar och stigmatisering som vi möter, säger Emma.
Fuckförbundet är ett nystartat initiativ som vill skapa ett community för sexarbetare. Det är inget aspirerande fackförbund även om det var den ursprungliga tanken.
– Jag körde hem från en kund och tänkte; vi borde ha ett fack. Men det stora nu är att skapa ett forum för alla typer av sexarbetare, så att vi kan lära känna varandra, prata jobb och bli som en stor familj. Samtidigt är det ett politiskt initiativ för de som är intresserade.
Vad är klassiska problem som du möter inom ditt yrke?
– Det största problemet är lagen. Den säger att vi som säljer är helt lagliga, det är bara den som köper som är the bad guy. Lagen ska vara till för att skydda sexarbetare som är ”för dumma” för att förstå att de inte alls egentligen tycker om att sälja sex. Men många har valt yrket för att de tycker det är kul, som jag, men alla som jobbar har sina egna anledningar. Eftersom lagen idag säger att våra kunder är kriminella så vill de inte ge sina uppgifter. Så när jag sen träffar den personen vet jag inte vem det är, och skulle det hända något har jag ingen att anmäla.
– Sen försvårar kopplerilagen vårt arbete. Då kan vi inte gå samman och förenkla i vårt yrke. Den separerar oss.
Fuckförbundet kommer i år att ha ett flak i paraden. Men att hitta någon som ville köra dem var inte det lättaste.
– Vi lade ut förfrågningar i olika Facebookgrupper. Vi skrev inte vilka vi var utan bara att det var en förening. Men då trodde många att det var homosexuella män de skulle köra så det var inte helt lätt. Sen var det en som frågade vilken typ av förening vi var så jag svarade kortfattat och berättade att det handlade om stigmatisering och diskriminering. Då blev det genast andra toner: ”Jag kör hellre slam än horor”.
Borde er bokstav inkluderas i hbtq?
– Vi diskuterade faktiskt det. Men vi vill ju vara här och stödja er kamp samtidigt som vi får synas lite också. Att vara sexarbetare är ju inte en läggning.
Uppdaterad 2017-08-03