Den 22 maj publicerades en insändare skriven av prästen Jan-Åke Karlsson med rubriken ”Tvinga inte präster att viga samkönade par”. Insändaren fick utstå stort kritik för dess hårda ton. Prästen beskrev bland annat att homosexualitet var något onaturligt.

– En enkel läkarundersökning visar att en man och en kvinna är till för varandra. Biologiböcker visat detsamma och undervisar om hur fortplantning går till, skrev Karlsson och vidare gick han hårt mot ordet ”hen”.

– Förr ringde nyblivna föräldrar från BB och meddelade släktingar och vänner att de hade fått en pojke eller en flicka. Numera kanske man bör kungöra att en hen har fötts. Stolliga förslag förs fram att pojkar ska kunna heta Selma eller Camilla och att flickor ska få kallas Gunnar eller Johannes.

Idag rapporterar Bohusläningen att pastoratet Bro-Brastad i Lysekil köper bort Stig-Åke Karlsson, för 16 månadslöner vilket uppgår till 640 000 kronor.

– Jag har fått ägna stora delar av min semester åt krishantering. Svara på långa mejl och tagit emot samtal från personer som känner sig träffade av det han skrev, säger Torbjörn Edebol, kyrkoherde i Bro-Brastad pastorat till Bohuslänningen.