Över 19% av ungdomar som svarat på en enkät som Ungdomsstyrelsen gjort och som presenterats i rapporten Hon hen han, uppger att de utsatts för våld av någon vuxen inom familjen. Detta är en siffra som ligger dubbelt högre än för ungdomar i snitt, säger RFSL Ungdom idag.
Om 66 av riksdagens 347 ledamöter utsatts för misshandel skulle dess ledamöter arbeta för en förändring. Det menar ungdomsförbundet och kampanjar nu med budskapet ”66 av 349 riksdagsledamöter slagna av sina föräldrar”.
– Familjen benämns ofta som samhällets grundbult, en garant för trygghet och välmående ungdomar. För många hbtq-ungdomar är verkligheten motsatsen, säger RFSL Ungdoms förbundsordförande Felix König.
Bristen på engagemang för familjevåldsutsatta ungdomar märks, menar RFSL-Ungdom i avsaknaden av hbtq-kompetens på kommunernas socialtjänster och att ”traditionell familjebildning omhuldas av socialminister Göran Hägglund och folkhälsominister Maria Larsson”, bägge kristdemokrater.
– Det är dags att erkänna de problem som samhället skapar för många hbtq-ungdomar. Vi behöver en socialtjänst som vågar agera för hbtq-ungdomars situation i hemmet, säger Felix König i samband med kampanjen.

Rapporten Hon hen han som PDF

* HBTQ.
På senaste tiden har begreppet hbtq börjat användas allt flitigare av den hbt-politiska rörelsen i Sverige. H står för homosexuell, b för bisexuell, t för transperson och q för queer.
I Norge används begreppet lhbt – där l står för lesbisk och i Danmark används begreppet lgbt eller hbt. I Finland har Pride-rörelsen utökat till att säga hbtiq där i står för intersexuell.