Det regnbågsfärgade paraplyet är inte nerpackat för den typiskt regniga Pridefestivalen i Sverige, utan för att överleva stekheta Madrid Pride.
– Madrid är som en kittel. Jag hörde hur Säpo laddade upp med vattenflaskor i ryggsäckarna. Själv ska jag ha på mig så lite som möjligt men ändå se anständig ut med mitt stora paraply och en massa vatten.
Men på Pride i Spanien kommer man väl undan med att vara lättklädd?
– Jag tror inte det, som minister kommer man aldrig undan.
Det blir inte en resa med heta festnätter. Schemat är istället fullspäckat med möten med spanska och andra europeiska politiker.
– Jag kommer att gå på den officiella invigningsfesten. Men jag har fokus på möten med politiker jag måste träffa, de länder som vi måste påverka och de länder som jag inspireras av.
Spanien är sannerligen ett land Sverige kan inspireras av när det kommer till hbtq-frågor. I GILDA:s senaste Regnbågsindex vann de över Sverige med hela fyra placeringar. Bland annat på grund av Spaniens långt gångna rättigheter för transpersoner.
– Det är på ett sätt beklämmande att Sverige inte är bättre. Men å andra sidan ser jag det som ett tillfälle att lära från Spanien och samla på mig ännu fler argument. När jag träffar mina kollegor, alltså de ministrar som har samma ansvarsområden som jag runt om i Europa, så har de också kämpat med samma fördomar som jag både innanför och utanför regeringen.
Hur fördomsfull skulle du säga att den svenska regeringen är?
– Tyvärr är det nog så att regeringen inte skiljer sig så mycket från hur samhället ser ut i övrigt. Det finns en generell föreställning som vi svenskar lätt slänger oss med: ”Alla människor är lika värda”, ”vi är ett bra land” och ”här ska alla kunna utnyttja de friheter och rättigheter som vår grundlag skrivit fram”. Men när det kommer till kritan så sitter det hårt inne. Bland annat om man tittar på rättigheter och möjligheter när det gäller föräldraförsäkringar och transpersoners rättigheter. Det har tagit oerhört lång tid att bara ta oss dit vi är idag.
I Spanien får transpersoner byta juridiskt kön utan att genomgå en könskorrigering till skillnad från Sverige, hur ser du på det?
– Det är en av de utmaningar som vi har att arbeta vidare med. Där behöver vi få med oss lagstiftare och majoriteten i Sveriges riksdag. Det är fortfarande så att det finns alldeles för många och för stora hinder i vägen för att människor ska kunna leva sina egna fria liv.
Vilka är dina bästa Pride-tips?
– Det är att knyta kontakter, möten, möten och möten. Oavsett om jag prajdar i Pajala eller i Madrid så handlar det om att träffa människor, dela erfarenheter, lyssna mer än man talar och ha roligt samtidigt.
Det låter som en utmaning?
– Ja men det är en underbar sådan!