Lagändringen som ska skydda transpersoner föreslås träda i kraft den 1 juli 2018. En ändring skulle innebära att transpersoner skyddas fullt ut av hatbrottslagstiftningen, vilket är en fråga som RFSL har drivit under en längre tid.

– Transpersoner är en utsatt grupp som hitintills inte skyddats av lagstiftningen på samma sätt som personer med normbrytande sexuell läggning, annan etnicitet eller religion än majoritetsbefolkningen, säger Emelie Mire Åsell som är RFSL:s talesperson i trans- och intersexpolitiska frågor.

I förslaget som nu ligger hos Lagrådet föreslås att könsidentitet eller könsuttryck läggs till i lagen om hets mot folkgrupp, olaga diskriminering och åtalsregeln om förolämpning. Ändringen betyder att det skulle räknas som ”en försvårande omständighet” om motivet för ett brott har varit att kränka personen eller en viss grupp av personer på grund av hens könsidentitet eller könsuttryck.

– De förbättringar av skyddet för transpersoner som regeringen nu föreslår har RFSL arbetet för i många år och vi är glada över att regeringen nu lägger fram ett konkret förslag, säger Mire Åsell.