18 procent av alla hatbrott som anmäls har sin grund i att gärningsmannen uppfattat offret som homo- bi- eller heterosexuell. Det visar en ny rapport från Brottsförebyggande rådet som publiceras idag. De rasistiska hatbrotten är överlägset flest – 71 procent.

Under 2009 har 1 060 brott med offrets sexuella läggning som förtecken anmälts, fem fler än året innan. Tidigare år har antalet anmälda brott ökat kraftigt, framförallt på grund av en skärpning i lagen om vad som räknas som hatbrott och inte.

Bara en fjärdedel av de upplevda brotten – alltifrån klotter till dödsfall – resulterar i en anmälan. Sju av tio klaras upp.

Antalet våldsbrott har minskat, medan olaga hot, ofredande och ärekränkning ökar. Ärekränkning kan till exempel vara att kalla någon ”jävla bög”, oavsett om denne definierar sig som homosexuell eller inte.

Vart femte hatbrott på grund av sexuell läggning sker i eller kring det egna hemmet. Oftast är gärningsmannen obekannt.

En ny kategori, som kom togs med i undersökningen 2008 är transfobiska hatbrott. Transpersoner skyddas sedan 1 januari i fjol av diskrimineringslagen, vilket kan förklara att antalet anmälda hatbrott mot transpersoner fördubblats under det året – från 14 till 30.

Ett transfobiskt hatbrott kan till exempel vara att säga ”fan, klä dig som en kvinna” till en person som biologiskt fötts till kvinna, men socialt definierar som som man och klär sig därefter. Men att kränka samma person genom att säga ”flata”, skulle räknas som ett homofobiskt hatbrott.

Läs hela rapporten här