Finlands utrikesminister Alexander Stubb, beskyddare av årets Helsingfors Pride, fick applåder då han i röda sammetsskor krävde full adoptionsrätt för sexuella minoriteter. Idag kan i Finland samkönade par adoptera internt, det vill säga sin partners barn. Full adoptionsrätt innebär att vi homosexuella, lesbiska eller vad vi nu kallar oss kan adoptera på lika villkor som hetereosexuella.
– Det är helt otroligt att två människor som älskar varandra inte kan adoptera ett barn på grund av sin sexuella läggning, sa Alexander i sitt tal.
Alexander hade även ett annat krav. Könsneutralt äktenskap.
Helsingfors Prides arrangörer tror på ett publikrekord 2010. Många turister har märkt att Helsingfors är en gayvänlig stad. I fjol deltog 4000 i Helsingfors Pride, vilket redan då var ett rekord. Anne-Marie Seppola som är arrangörsansvarig säger att med tanke på antalet arrangemang iår, över 60 stycken, att publikrekordet säkert nås.
Att även stadsdirektören Jussi Pajunen deltog i invigningen och deklarerade Pride-fred i Finlands huvudstad visar att Finland idag är HBTQ-sinnat.

Vi kommer naturligtvis att ge er reportage från lördagens parad och fest.

Happy Helsinki Pride.