”Den politiska situationen i Sverige och världen gör att våra sexualpolitiska frågor är allt annat än okontroversiella idag. Aborträtten är under attack, i Sverige motsätter sig SD lokalt att vi får bidrag för vårt arbete med sexualupplysning och i Umeå attackerade nynazister vår barnvagnsmarsch i våras. Det visar att motståndet mot våra frågor mobiliserar. Därför blir vår roll ännu viktigare.”
Var du säker på att du skulle bli vald?
– Jag var absolut inte säker på det. RFSU har haft en öppen och demokratisk ordförandeprocess och det fanns ytterligare en kandidat på kongressen. Vår process har varit bra för RFSU och medlemmarna har verkligen fått möjlighet att avgöra, men för mig personligen blev det så klart extra nervöst. Därför blev jag ännu gladare när det stod klart att de valde mig till förbundsordförande.
Hur kommer du vara som RFSU-boss?
– Med min bakgrund tror jag att jag kan bidra med att bygga starka politiska allianser och stärka oss som en sexualpolitisk folkrörelse. Jag vill vara med och göra RFSU till en ännu tydligare organisation utåt. Jag ser ett behov av ett RFSU som är tydligt, synligt och ganska kaxigt.
Hur gör man RFSU ännu kaxigare?
– Genom RFSU historia har vi alltid gått före och drivit på utvecklingen. Det ska vi göra även i framtiden. Det kan till exempel handla om att driva på för en modern sexualupplysning på nya arenor och för en förändrad familjepolitiken. Det är helt uppenbart att Sverige fortfarande har en heteronormativ familjepolitik. Sen finns det ett enormt behov att driva transfrågor tillsammans med hbtq-rörelsen, vi måste ha en ny modern könstillhörighetslagstiftning och bättre vård för just transpersoner. Vi måste minska transfobin och den psykiska ohälsan bland transpersoner som är ett stort problem idag.
Hur har du firat?
– Jag och min man firade lite grann i söndagskväll. Vi fick äntligen en kväll tillsammans så det blev ett glas bubbel och ett avsnitt av House of Cards.
Uppdaterad 2023-11-08