I radioprogrammet Kaliber togs i söndags frågan om statliga bidrag till ungdomsorganisationer som inte accepterar homosexuella upp. I de ansökningar och de uppföljningar som gjorts av Ungdomsstyrelsen, som fördelar de statliga bidragen, har aldrig frågan om synen på homosexuella och homosexualitet ställts.
De ungdomsorganisationer som får statliga bidrag skall ”främja barn och ungas demokratiska fostran” och bland de krav som ställs ingår att man de föreningar som får bidrag skall visa respekt för mänskliga rättigheter.
– Vi har inte haft anledning att göra detta hittills, svarar Ungdomsstyrelsens Fredrik Wikström på frågan om varför man inte frågat de organisationer som sökt bidrag om deras syn på homosexuella som medlemmar.
Kaliber har frågat ett antal föreningar som fått bidrag som man antar har en negativ syn på homosexualitet.
Alexander KegelChristian Svahn från Evangeliska frikyrkans barn– och ungdomsorganisation säger enligt Kaliber att homosexualitet är en av de saker ”som gått snett i världen”.
Robert Ablahad från Ungdomsinitiativet inom Syrisk–ortodoxa ärkestiftet förklarar att den högsta ledningen skulle tala med en homosexuell medlem ”med all respekt och kärlek att försöka tillrättavisa och förklara att även om du är homosexuell så ska du försöka hålla dig borta från den synden och leva ditt liv för Gud i stället eller leva ett fläckfritt liv”.
Mohammed Kharrak från Sveriges unga muslimer understryker att det ”skulle vara väldigt svårt att se” en öppet homosexuell som innehar förtroendepost i förneingen.
Och Edward Sköllerfalk från Pingst Ung menar att man inte accepterar ”beteendet” men ”accepterar människan”.
I Kaliber intervjuas även 25-årige Erik som gick med i Pingstkyrkan som 16-åring och som när han berättade att han är homosexuell fick veta att han var besatt av en ”demon”.
– Jag förlorade min tonår på grund av det. För att kämpa för att bli helad när man inte kunde det, säger han i reportaget.
Efter att Fredrik Wikström från Ungdomsstyrelsen fått ta del av Kalibers reportage säger han:
– Det allvarligaste är att vi nu har fått uppgifter som tyder på det finns organisationer som inte är demokratiska, inte står för demokratiska idéer, som kränker och diskriminerar homosexuella.
RFSL Ungdoms förbundsordförande Felix König säger efter reportaget att Ungdomsstyrelsen nu måste ta ställning.
– De uttalanden som gjordes beskrev homosexualitet som något som kräver disciplinära samtal, eller något som inte får levas ut i organisationen. Det handlar med andra ord om att trakassera medlemmarna till att avsluta sitt medlemskap, säger Felix König.
– Vi förväntar oss att Ungdomsstyrelsen och företrädarna för organisationerna som uttalat sig i programmet tydliggör om de anser att de fortsättningsvis bör beviljas bidrag, och i så fall varför, avslutar Felix König.
Under måndagen meddelade Ungdomsstyrelsen att man startat en utredning av ungdomsorganisationerna då det ”framkom att företrädare för fem religiösa ungdomsorganisationer inte accepterar homosexuella, bisexuella eller transpersoner fullt ut som jämlika människor och inte heller som medlemmar.” Det menar man står i strid mot reglerna om demokrati och jämlikhet i statsbidragssystemet.
Bidrag föredalade av Ungdomsstyrelsen 2010:
Pingst Ung med 10 905 medlemmar, 165 avdelningar fick 2 811 897 via Svenska spel och 1 255 311 av statliga bidrag.
Sveriges unga katoliker med 2151 medlemmar, 39 avdelningar, fick 1 040 614 via Svenska spel och 464 560 i statliga bidrag.
Sveriges unga muslimer med 2720 medlemmar, 35 avdelningar, fick 1 040 614 visa svenska spel och 464 560 i statliga bidrag.
Ungdomsinitiativet inom Syrisk–ortodoxa ärkestiftet med 1187 medlemmar, 9 avdelningar fick 839 350 via Svenska spel och 374 710 i statliga bidrag.
EFK Ung med 2095 medlemmar, 25 avdelningar fick 1 040 614 via Svenska spel och 464 560 i statliga bidrag.
Uppdaterad 2020-01-11