The Huffington Post var först att rapportera om det sorgliga dödsfallet av publikfavoriten Szenja på SeaWorld i San Diego. Hon dog två månader efter Partnern Snowflake flyttats till en djurpark i Pittsburgh för att paras.

– När hon förlorade sin partner sen 20 år tillbaka, efter SeaWorld fraktade Snowflake till Pittsburgh Zoo för att avla fram fler olyckliga isbjörnar, gjorde Szenja det alla gör när de förlorar allt hopp. Hon gav upp, säger Tracy Remain, viceordförande för PETA.

Ordförande för PETA, Dan Mathews menar att samkönade relationer i djurvärlden är långt från ovanligt.

– Homosexualitet har observerats i över 500 djurarter, allt från isbjörnar till kycklingar. Det här visar inte bara hur naturligt det är att vara homosexuell, utan också hur mycket vi har gemensamt med alla djur. SeaWorld separerar familjer regelbundet, och i det här fallet ledde det till ett bedrövligt öde för det samkönade paret, säger Mathews till Huffington Post.

SeaWorld slår ifrån sig anklagelserna om att separationen ska ligga till grund för Szenjas plötsliga bortgång.

– Vi fortsätter att fokusera på vårt viktiga uppdrag att bevara djurarter för bildning och inspiration till allmänheten. Vi låter oss inte distraheras av organisationer med en uppenbar anti-zoo agenda, som skapar falska vinklar utan vetenskaplig grund, säger SeaWorld kommunikatören David Koontz.