Trots ett sista desperat försök från den kristna högern och Sannfinländarna att stoppa den könsneutrala äktenskapslagen i Finland, så är det idag ett faktum.

Finland följer sina nordiska grannar och gör det möjligt för älskande par, oavsett könskombination, att gifta sig borgerligt. Den finska lutherskt evangeliska kyrkan har inte, likt de skandinaviska, ännu så länge följt med och gjort det möjligt att gifta sig kyrkligt. Debatten pågår dock med ökad styrka och flera präster har sagt att de kommer viga samkönade par trots kyrkans officiellt ståndpunkt.

Den finska äktenskapslagen öppnar nu även för samkönade par att prövas som adoptanter.

I somras följde efter många års motstånd Färöarna efter övriga Norden och införde en könsneutral äktenskapslag, men en lag som dock uttryckligen enbart omfattar borgerlig vigsel.

Runt om i Finland blir det idag onsdag fest, bland annat på Lava Club i Helsingfors där det skålas för den nya lagen mellan 18-20. I Åbo blir det en flashmob-kramfest och på Åland bjuder Regnbågsfyren till en kärleksskål i sina lokaler ikväll. Alla fester hittar du här (på finska).