Oscar Ohlis, som suttit som ordförande i fyra år ställde inte upp för omval.

– Under dessa år har Regnbågsankan verkligen blivit en aktör att räkna med. Vi har lyft debatten i Svenskfinland, besökt otaliga skolor och varit med att skapa ungdomsgrupper på flera orter. Det har varit ett nöje att samarbeta med så många inspirerande människor som brinner för mänskliga rättigheter, säger Ohlis.

Årsmötet efterlyste ett större lokalt engagemang i de finlandssvenska regionerna.

– Det är viktigt att Regnbågsankan, som nationell förening under Seta, finns tillgänglig i hela Svenskfinland. Vi ska jobba på en större regional spridning under året, säger Catariina Salo.

Regnbågsankans styrelse, Olivia Hellsten, Catariina Salo, ordförande, Johanna Sjöberg, Anders Huldén, Nicole Stambej, Hanna Bäckström, Petra Nysten, Ida Alina Boucht, Monika Pensar och Panda Eriksson (fattas från bild)

Transfrågor och vårdens behandling av transpersoner är också något den nya styrelsen anser behöver få extra uppmärksamhet.

– Transpersoner bemöts på väldigt olika sätt på olika håll i Finland. Också språket är en utmaning inom vården. Det måste bli ett slut på tvångssteriliseringar och diskriminering av transpersoner inom vården, säger Salo.

Årets Regnbågshelg kommer att ordnas 13–15 oktober 2017 i Helsingfors med huvudtema “Band”.