”Det är skandalöst att en officiell talesperson från Kommissionen kan säga att ”det är inte prioriterat” att motverka diskriminering av ens medborgare”, säger EU-parlamentarikern och medordförande i parlamentets Intergrupp för HBT-frågor, Michael Cashman.
Han kommenterar en artikel i euractiv.com där en icke namngiven talesperson förklarar varför frågan om att samordna EU-ländernas lagar kring sambo, partnerskap och äktenskap för samkönade par inte finns med i kommissionärerna Cecilia Malmströms och Viviane Redings förslag till hur Stockholmsprogrammet skall prioriteras.
”The Stockholm Programme” tog under hösten, då Sverige var ordförandeland i EU, upp 170 frågor som rör samordning av juridiska- och inrikesfrågor inom unionen. Den nya kommissionen presenterade igår genom Kommissionären för inrikesfrågor, Cecilia Malmström och för grundläggande rättigheter, Vivianne Reding hur man kommer att prioritera de frågor som Stockholmsprogrammet tar upp.
Den för flera länder känsliga frågan kring hur par av samma kön som i ett land fått sitt förhållande reglerat som partnerskap eller äktenskap skall hanteras i länder där inga sådana lagar erkänns, tas finns inte med i kommissionärernas memo.
– Under utfrågningarna i januari anslöt sig såväl kommissionär Malmström som Reding till att arbeta för full jämställdhet för Europas medborgare inkluderat frågor som baseras på kön och sexuell läggning, konstaterar HBT-gruppens medordförande österrikiska Ulrike Lunacek (de gröna). Viviane Reding sa dessutom i klartext att par av samma kön måste ges lika rättigheter när man rör sig inom EU.
Lunacek konstaterar att Reding, som är kristdemokrat från Luxemburg, vid utfrågningarna i januari ställde sig bakom idén att EU-medborgare som i ett land har kunnat gifta sig eller ingå partnerskap skall kunna ges de medföljande rättigheterna och skyldigheterna även i andra EU-länder. I en kommentar efter utfrågningen av Reding noterade Intergruppen för HBT-frågor att ”hon var dock helt tyst” om vad hon konkret ville göra.
Intergruppen påpekar att EU-parlamentet i november utifrån Stockholmsprogrammet tog ställning för att Europas olika länder genom ömsesidigt erkännande skall ”försäkra fri rörlighet för EU medborgare och deras familjer, inkluderat registrerade partners och gifta… och undvika alla former av diskriminering oberoende av grund, inkluderat sexuell läggning.”
– Kommissionärerna Reding och Malmström måste nu ta tydliga initiativ med hänsyn till kraven som parlamentet ställt utifrån Stockholmprogrammet, säger Michael Cashman.
Uppdaterad 2020-11-09